BNR: Încetinirea consolidării fiscale şi a reformelor structurale, printre riscurile inflaţioniste

Ajustările de preţuri administrate, consecvenţa continuării consolidării fiscale şi a reformelor structurale, evoluţia preţurilor externe ale materiilor prime şi produselor agroalimentare, precum şi a economiei mondiale sunt factori care ar putea produce riscuri inflaţioniste, potrivit BNR.

Urmărește
2 afișări

"Riscurile asociate în principal factorilor aflaţi în afara sferei de influenţă a băncii centrale – ajustările preţurilor administrate, consecvenţa continuării consolidării fiscale şi a reformelor structurale, evoluţia viitoare a preţurilor externe ale materiilor prime şi ale produselor agroalimentare, precum şi a mediului economic internaţional - impun de asemenea păstrarea unei conduite prudente a politicii monetare", se arată în comunicatul detaliat transmis de banca centrală după şedinţa de politică monetară.

BNR arată că prognoza actuală evidenţiază perspectiva reluării dezinflaţiei la începutul acestui an şi a accentuării acestui proces pe măsura disipării efectelor de runda întâi ale majorării TVA, ceea ce implică o configurare a ansamblului condiţiilor monetare reale în scopul ancorării ferme a anticipaţiilor inflaţioniste, pentru a contracara riscul manifestării efectelor de runda a doua ale şocurilor inflaţioniste ale ofertei.

În raportul asupra inflaţiei prezentat în luna noiembrie a anului trecut, banca centrală estima că rata anuală a inflaţiei va fi de 6,8% la finele primului trimestru şi va urca până la 7% în luna iunie, pentru ca ulterior să scadă până la 3,4% la sfârşitul acestui an. BNR a fixat o ţintă de inflaţie pentru 2011 de 3%, plus/minus un punct procentual.

"Rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 7,96% în luna decembrie 2010, în linie cu prognozele băncii centrale, însă semnificativ peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei.
Creşterea ratei anuale a inflaţiei în anul 2010 (de la 4,74% în decembrie 2009) a fost în principal consecinţa majorării cotei standard a TVA, alături de care au contribuit şi influenţele adverse ale evoluţiei preţurilor produselor alimentare şi combustibililor pe plan internaţional", notează BNR.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, joi, să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, pentru a şasea şedinţă consecutivă, precum şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%.

"CA al BNR reafirmă faptul că implementarea fermă şi consecventă a angajamentelor asumate în cadrul acordurilor de finanţare – în vigoare, dar şi a celor care se prefigurează - cu instituţiile internaţionale sunt esenţiale pentru reconsolidarea dezinflaţiei în ritmul presupus de atingerea ţintelor stabilite pe termen mediu şi pentru refacerea încrederii - element crucial în cadrul procesului de redresare pe baze sustenabile a economiei româneşti", potrivit comunicatului.

Banca centrală a reiterat că va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor şi a stabilităţii financiare.

CA al BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 7 februarie 2011, în cadrul căreia va fi prezentat şi calendarul pe următoarele 12 luni al şedinţelor dedicate politicii monetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici