BNR: Inflaţia pe termen scurt este marcată de riscuri mai mari pe partea de alimente şi combustibili

Perspectiva pe termen scurt a inflaţiei este marcată de accentuarea riscurilor din partea preţurilor internaţionale la alimente şi combustibili şi de persistenţa incertitudinilor legate de calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate, consideră Banca Naţională a României (BNR).

Urmărește
7 afișări

"Perspectiva pe termen scurt a inflaţiei este marcată de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a băncii centrale, în special a celor induse - precum în cazul majorităţii economiilor emergente - de evoluţia preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi combustibili, cu efecte asupra preţurilor interne, alături de persistenţa incertitudinilor legate de calendarul şi amploarea ajustării preţurilor administrate. Având în vedere ponderea semnificativă a acestor elemente în structura coşului de consum din România, această perspectivă este preocupantă, BNR reiterând nevoia de ancorare fermă în continuare a anticipaţiilor inflaţioniste", se arată în comunicatul detaliat transmis de BNR după şedinţa de politică monetară.

Banca centrală notează că rata anuală a inflaţiei a crescut de la 6,99% în ianuarie la 7,6% în februarie, în principal ca efect al majorării ample a preţurilor produselor alimentare şi ale combustibililor, dar menţionează că această evoluţie este în linie cu balanţa riscurilor asociată celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflaţiei.

"Condiţiile monetare în sens larg au rămas adecvate atingerii ţintei de inflaţie pe termen mediu, în condiţiile menţinerii unei conduite prudente a politicii monetare. Ratele dobânzilor practicate de băncile comerciale s-au apropiat de nivelul dobânzii de politică monetară, iar moneda naţională a manifestat o tendinţă uşoară de apreciere în termeni nominali, pe fondul unor îmbunătăţiri în balanţa de plăţi a României şi al ameliorării percepţiei de risc a investitorilor financiari faţă de economia românească", potrivit BNR.

Instituţia precizează că analiza evoluţiei indicatorilor macroeconomici evidenţiază continuarea dinamicii anuale pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor, rămânerea în teritoriul negativ a dinamicii anuale reale a altor indicatori relevanţi pentru evoluţia cererii interne, precum şi a ritmului anual de creştere în termeni reali a creditului acordat sectorului privat.

"În acest context, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar. Totodată, în vederea continuării procesului de aliniere graduală la standardele în domeniu ale Băncii Centrale Europene, CA al BNR a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă reziduală de sub doi ani ale instituţiilor de credit la nivelul de 20% de la 25%, începând cu perioada de aplicare 24 aprilie-23 mai 2011", explică banca centrală.

Rata rezervelor minime obligatorii aplicabilă pasivelor în lei a rămas la acelaşi nivel, de 15%.

BNR nu a mai modificat nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009, când a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor în valută, cu scadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30% la 25%. Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de pe 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În primele patru şedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

CA al BNR a reiterat că banca centrală urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi că va monitoriza în continuare cu vigilenţă evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.

Reprezentantul FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat săptămâna trecută că BNR va lua măsurile de politică monetară necesare pentru a reduce din nou inflaţia după ce preţurile au crescut peste aşteptări în primele două luni, influenţate de cotaţiile internaţionale la alimente, petrol şi energie.

Strategia de politică monetară a BNR este ţintirea directă a inflaţiei, iar banca a stabilit pentru acest an şi 2012 o ţintă de 3% plus/minus un punct procentual.

Banca Naţională a României a majorat în februarie prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici