BNR lansează în iulie primul sistem de plăţi din România în euro, cu 22 de bănci participante

BNR va lansa în 4 iulie primul sistem de plăţi în euro Target 2-România, parte a sistemului european Target2, care va asigura decontarea imediată a plăţilor interbancare, şi are participanţi iniţiali 22 de bănci.

Urmărește
11 afișări

Potrivit directorului Direcţiei Plăţi din banca centrală, Sabin Carantină, sistemul aduce avantaje semnificative băncilor, printre care comisioane mai mici pentru tranzacţiile de plată, decontare interbancară rapidă a acestora (la nivel de secunde) şi posibilitatea extinderii intervalului orar de procesare a plăţilor în euro pe parcursul zilei.

Comisionul maxim pe tranzacţie plătit de o bancă participantă la sistem este de 0,8 euro, în funcţie de opţiunea de comisionare aleasă şi de volumul tranzacţiilor respectivei bănci.

Începând din data de 4 iulie, plăţile în euro vor fi operate prin sistemul Target 2 România de Alpha Bank Romania, ATE Bank România, CR Firenze Romania, Banca Comercială Carpatica, Banca Comercială Feroviara, Banca de Export Import a României EXIMBANK, Banca Transilvania, Bank Leumi România, CEC Bank, Citibank Europe plc. Dublin-sucursala Romania, Credit Europe Bank (Romania), Emporiki Bank -Romania, Garanti Bank, Libra Bank, Marfin Bank (Romania), MKB Romexterra Bank, OTP Bank România, Piraeus Bank România, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania, UniCredit Ţiriac Bank.

Sistemul Target (Trans-European Automated Real-time Gross settlement Express Transfer) a fost înfiinţat de băncile centrale din zona euro la sfârşitul anilor '90, prin interconectarea a 17 sisteme naţionale. Din punct de vedere juridic, sistemul Target 2, dezvoltat în 2007, este structurat ca o multitudine de sisteme de plăţi naţionale, dar tehnic este dezvoltat şi operat de băncile centrale din Germania, Franţa şi Italia.

Băncile care nu vor participa din 4 iulie la sistemul TARGET2-România îşi vor putea realiza în continuare tranzacţiile de plată în euro prin intermediul băncilor corespondente localizate în străinătate sau, după caz, a băncilor-mamă.

Prin implementarea sistemului TARGET2-România se realizează una din precondiţiile esenţiale pentru adoptarea monedei euro, respectiv existenţa unei componente naţionale TARGET2, prin intermediul căreia să se implementeze politica monetară unică a Eurosistemului (n.r. sistemul băncilor centrale ale statelor membre ale UE care au adoptat moneda euro), la momentul la care BNR va fi membră a acestui sistem.

Deşi implementarea la nivel european a sistemului TARGET2 a fost finalizată în 2008, oficialul BNR a explicat că decizia de conectare la acest sistem a fost luată în 2010, după finalizarea unor discuţii şi analize cu comunitatea bancară naţională, pentru a obţine o masă critică de bănci interesate de acest proiect.

Chiar dacă sistemul este destinat, în principal, tranzacţiilor de plată de mare valoare, prin TARGET2-România se pot procesa şi tranzacţii de mică valoare.

De fapt, aproximativ 60% din tranzacţiile de plată decontate prin sistemul TARGET2 la nivel european reprezintă plăţi ale clienţilor, în general de mică valoare.

TARGET2 este unul dintre primele trei sisteme de plăţi de mare valoare din lume, alături de Fedwire şi CLS, prin sistem putând fi transmise plăţi în euro către aproape 60.000 de bănci din întreaga lume.

Totodată, TARGET2 deţine 91% din valoarea totală a plăţilor în euro procesate de toate sistemele de plăţi de mare valoare din lume. Volumul tranzacţiilor decontate prin sistem s-a cifrat în anul 2010 la aproximativ 89 milioane de plăţi, având o valoare totală de circa 600 miliarde euro.

Prin implementarea componentei naţionale TARGET2 în România se asigură condiţiile pentru dezvoltarea în viitor a unui sistem de plăţi de mică valoare în euro la nivel naţional, precum şi pentru decontarea în euro a tranzacţiilor cu instrumente financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici