- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR menţine dobânda cheie la 10%
Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să menţină dobânda de politică monetară la 10% şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, dar a exclus pasivele în valută cu scadenţe reziduale de peste doi ani din calculul rezervei.
BNR menţine dobânda cheie la 10% (Imagine: Mediafax Foto)
"În şedinţa din 31 martie 2009, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (CA al BNR) a analizat şi aprobat scrisoarea de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional privind obţinerea unui aranjament de finanţare externă cu instituţiile financiare internaţionale şi Uniunea Europeană", se arată într-un comunicat al băncii centrale.
CA al băncii centrale a decis să menţină dobânda de politică monetară la 10% şi nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
"Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani se va reduce la zero, faţă de 40% în prezent, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009", se menţionează în comunicat.
CA al BNR a mai decis şi utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.
În plus, banca centrală arată că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global astfel încât, prin adecvarea instrumentelor de care dispune BNR, să asigure atingerea obiectivelor de realizare şi menţinere a stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi de stabilitate financiară.
Băncile comerciale sunt obligate să constituie rezerve minime obligatorii (RMO) la banca centrală reprezentând 40% din pasivele în valută şi 18% din cele în lei.
Analiştii intervievaţi de MEDIAFAX au previzionat menţinerea dobânzii de politică monetară la 10% şi a ratelor rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, dar doar o parte dintre aceştia au anticipat şi modificarea bazei de calcul a rezervei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că banca centrală va reduce treptat, "extrem de gradual", rezervele minime obligatorii, începând cu pasivele în valută ale băncilor, şi ar putea exclude din baza de calcul a acestora finanţările pe termen îndelungat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO