Potrivit unui comunicat transmis de banca centrală, CA-ul BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, care în prezent se ridică la 15% pentru moneda naţională şi 20% pentru valută.
„BNR va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare”, se arată în comunicatul BNR.
Deciziile CA al BNR vizează reluarea şi consolidarea procesului de dezinflaţie, a cărui perspectivă este în continuare marcată de riscuri şi incertitudini legate de evoluţiile pe plan intern, inclusiv de persistenţa unor rigidităţi structurale în economia românească, dar şi de procesul de redresare a economiei zonei euro şi a celei la nivel mondial.
„Păstrarea conduitei prudente a politicii monetare, inclusiv prin calibrarea optimă a instrumentelor de care dispune banca centrală, este esenţială pentru atingerea obiectivelor pe termen mediu privind stabilitatea preţurilor şi cea financiară, ca fundamente ale unei creşteri economice sustenabile. Ambele procese vor contribui la asigurarea condiţiilor necesare reducerii durabile a costului creditului în lei, stimularea economisirii în monedă naţională şi la asigurarea sustenabilităţii deficitului extern prin limitarea dependenţei de finanţările externe”, se arată în comunicatul detaliat transmis de BNR.
Banca centrală a evidenţiat că perspectivele rămân favorabile revenirii ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului-ţintă până la finele anului curent, dar se menţin riscurile şi incertitudinile legate de evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preţurilor administrate, precum şi ale unor preţuri volatile.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 4,56% în noiembrie 2012 faţă de vârful anului trecut, de 5,33%, consemnat în luna septembrie, „confirmând astfel disiparea treptată a efectului inflaţionist al unor factori pe partea ofertei”. Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustată (calculată de BNR prin eliminarea din indicele preţurilor de consum a preţurilor administrate, a celor volatile şi a preţurilor tutunului şi băuturilor alcoolice) a rămas la nivelul de 3,3% în luna noiembrie 2012.
Politica monetară a rămas prudentă, urmărind ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste şi conservarea perspectivelor de revenire a ratei anuale a inflaţiei în apropierea ţintei pe termen mediu.
„Controlul ferm al lichidităţii exercitat de BNR în perioada recentă, coroborat cu respectarea parametrilor fiscal-bugetari asumaţi, finalizarea procesului electoral şi formarea noului guvern au contribuit la îmbunătăţirea percepţiei de risc suveran a investitorilor, ceea ce s-a reflectat favorabil în atenuarea presiunilor asupra cursului de schimb şi dobânzilor interbancare”, se mai spune în comunicat.
Anul trecut, BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, până la minimul istoric de 5,25% pe an. La începutul lunii mai, BNR a oprit însă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Următoarea şedinţă a CA al BNR privind politica monetară va avea loc la 5 februarie.