BNR: Nu există motiv de îngrijorare privind siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor. Reacţia Băncii naţionale după ameninţarea premierului Tudose de a publica lista cu băncile care nu au profit

BNR precizează că nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în băncile din România, după ce premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că este dator să spună românilor care sunt băncile unde există pericol să-şi ţină banii în depozite.

Urmărește
1192 afișări
Imaginea articolului BNR: Nu există motiv de îngrijorare privind siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor. Reacţia Băncii naţionale după ameninţarea premierului Tudose de a publica lista cu băncile care nu au profit

„Sectorul bancar din România este solid şi lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, faţă de valoarea minimă reglementată, inclusiv pe plan european, de 8%, şi comparativ cu media europeană de 14%. Nici o bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide şi pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%”, reafirmă BNR într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

BNR precizează că „supraveghează băncile din punct de vedere prudenţial, nu fiscal. Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenţă, obligaţia BNR este să le ceară băncilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate şi lichiditate la niveluri care să asigure buna funcţionare a băncii şi siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor. Ca urmare a acţiunii BNR, în perioada 2008-2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro)”.

În conformitate cu legislaţia europeană, toate depozitele până la 100.000 euro (inclusiv echivalent în lei sau alte valute) sunt garantate. La data de 30 iunie 2017, numărul persoanelor fizice române care deţineau depozite în bănci din România era de 10.204.042 de persoane fizice, din care 10.169.155 de persoane cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (99,65% din total) şi 34.887 de persoane cu depozite mai mari decât plafonul garantat. La aceeaşi dată, numărul persoanelor juridice române care deţineau depozite în bănci din România era de 736.813 persoane juridice, din care 718.924 de persoane juridice cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (97,57% din total) şi 17.889 de persoane juridice cu depozite mai mari decât plafonul garantat, potrivit BNR.

„Din datele prezentate rezultă că nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor păstrate în băncile din România”, se arată în comunicatul instituţiei.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că va face publică lista băncilor care declară că nu au profit, deoarece este dator să spună românilor care sunt băncile unde există pericol să-şi ţină banii în depozite.

„Dacă băncile nu-şi vor regla comportamentul faţă de România şi faţă de români, cred că suntem datori să spunem românilor care sunt băncile unde există pericol să-şi ţină banii în depozite. Dacă o bancă nu are profit şi va continua să nu facă profit, înţeleg că are o problemă”, a declarat premierul Mihai Tudose.

El a evitat să ofere un termen la care să publice lista băncilor care nu declară profit. „Să vedem cum vor înţelege domniile lor să intre în legalitate”, a afirmat Mihai Tudose.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici