BNR nu vede creştere economică în 2013 fără absorbţia fondurilor europene

România nu va înregistra creştere economică anul viitor dacă nu se va debloca absorbţia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesibile în această perioadă, care să înlocuiască investiţiile străine şi cele de la buget, consideră guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Urmărește
311 afișări
Imaginea articolului BNR nu vede creştere economică în 2013 fără absorbţia fondurilor europene

BNR nu vede creştere economică în 2013 fără absorbţia fondurilor europene (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Dacă nu absorbim fondurile europene, hai să nu mai vorbim de creştere economică, sau cineva să spună: «Uitaţi, asta este sursa de investiţii». Facem acumulare ca pe vremea lui Ceauşescu, strângem cureaua nu ştiu mai ce, strângem bugetul, dublăm fondurile de investiţii din buget, eu am văzut că s-au redus. Investiţiile publice nu au crescut, ci s-au redus, iar discuţia publică este de reducere a investiţiilor publice, cel puţin acum", a afirmat Isărescu.

În prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul BNR a explicat de mai multe ori că puseul inflaţionist din ultimele luni este temporar, întrucât se menţine un important deficit de cerere, ceea ce va influenţa şi creşterea economică de anul viitor, care se va situa sub PIB-ul potenţial.

Banca centrală estimează o deviaţie a PIB de la potenţial de circa 1,5 puncte procentuale, iar dacă se ia în calcul prognoza Fondului Monetar Internaţional privind PIB-ul potenţial, de 1-1,5% pe termen scurt, rezultă că România riscă anul viitor să aibă o creştere zero.

"Cineva trebuie să vină să spună cine sau de unde vor veni investiţiile. Aici vorbim de sume mari, nu să se vină cu milioane. În 2006 - 2007, când creşteam, România beneficia undeva între 16-19 miliarde de euro pe an, şi acum mai primeşte 3-4 miliarde. V-am spus, dacă vă gândiţi la creştere economică cu aceşti doi factori (investiţii străine şi economisirea internă - n.r.) , într-adevăr nu avem o prognoză foarte bună (...) Nu poţi să ai creştere economică fără investiţii. Ca să faci investiţii îţi trebuie capitaluri, tehnologie. Capital financiar, nu-l avem, tehnologia n-o avem", a continuat Isărescu.

Şeful băncii centrale a completat arătând că politica fiscală puternic prociclică până în 2007 -2008 a rămas prociclică, cel puţin până în 2012, lăsând să se înţeleagă că nu se aşteaptă la modificări esenţiale din acest punct de vedere.

"Politica fiscală n-a fost stimulativă, din momemnt ce ai făcut consolidare fiscală ai avut politică fiscală prociclică. S-a gâdit şi acest lucru, se ştia că politica fiscală prociclică trenează asupra creşterii economice. Urma ca ea să fie compensată de intrări masive de fonduri europene care să alimenteze creşterea economică. aceasta a fost gândirea, că nu am pus-o în practică s-au am pus-o foarte puţin este altceva (...) Vedem cu îngrijorare cum programele de absorbţie a banilor europeni trec din vorbă în vorbă, din acuzaţie în acuzaţie şi nu se realizează. Eu aş îndrăzni să spun că aceste fonduri europene au fost coloana vertebrală a dezvoltării României şi sunt în continuare. Investiţii străine de altă natură nu prea vedem, poate în energie, în Marea Neagră", a mai spus Isărescu.

FMI estimează pentru acest an o creştere economică de 0,9%, iar pentru anul viitor vede o revenire, până la 2,5%, similar cu prognoza publicată anul trecut pentru 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici