BNR obligă băncile să utilizeze un ghid ANEVAR pentru evaluarea unitară a garanţiilor la credite

Băncile vor fi obligate să utilizeze un ghid elaborat de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) pentru ca evaluarea portofoliilor de garanţii corporale să se efectueze după o practică unitară, potrivit unui regulament al BNR, care intră în vigoare la finele anului.

Urmărește
997 afișări
Imaginea articolului BNR obligă băncile să utilizeze un ghid ANEVAR pentru evaluarea unitară a garanţiilor la credite

BNR obligă băncile să utilizeze un ghid ANEVAR pentru evaluarea unitară a garanţiilor la credite (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Banca centrală a emis un regulament pentru modificarea regulamentului 18/2009 privind cadrul de administrare a activităţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activităţilor acestora.

Astfel, BNR a introdus un nou articol potrivit căruia "la evaluarea garanţiilor reale corporale pentru recunoaşterea calităţii acestora de diminuatori de risc de credit în conformitate cu reglementările Băncii Naţionale a României, instituţiile de credit trebuie să aibă în vedere standardele internaţionale de evaluare, respectiv Ghidul privind evaluarea pentru garantarea împrumuturilor, emis de ANEVAR".

Totodată, băncile sunt obligate ca pentru evaluarea garanţiilor să apeleze la persoane care "deţin calificarea, abilităţile şi experienţa necesare pentru efectuarea unei evaluări şi care sunt independente de procesul decizional în ceea ce priveşte creditul".

BNR a modificat şi articolul 104 al regulamentului 18/2009 potrivit căruia instituţiile de credit trebuie "să dispună de proceduri pentru evaluarea continuă a garanţiilor reale" şi, în legătură cu garanţiile personale, "să evalueze capacitatea garanţilor de a-şi asuma obligaţii".

Potrivit noul regulament al băncii centrale, instituţiile de credit trebuie "să dispună de proceduri pentru evaluarea garanţiilor reale şi pentru verificarea faptului că respectivele garanţii sunt şi continuă să fie executabile şi valorificabile" şi, în ceea ce priveşte garanţiile personale, "să evalueze nivelul de protecţie furnizat în relaţie cu calitatea de credit a garantului şi capacitatea acestuia de a-şi asuma obligaţii".

ANEVAR a anunţat, la începutul lunii decembrie, că a elabora un ghid, la iniţiativa BNR, care stabileşte reguli generale şi temerne de execuţie a evaluărilor portofoliilor, pentru ca eventuale presiuni în finalizare să nu se repercuteze asupra calităţii evaluării, şi pune accentul în principal pe metodologia şi paşii care trebuie urmaţi în evaluările prin metode statistice.

Preşedintele ANEVAR, Filip Stoica, a menţionat că ghidul, avizat de BNR, ARB şi CAFR, este obligatoriu pentru membrii asociaţiei, dar că BNR decide dacă băncile vor ţine seama de acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici