BNR: Preţurile administrate şi cele la materiile prime, printre principalele riscuri inflaţioniste

Evoluţia preţurilor internaţionale ale materiilor prime şi incertitudinile privind calendarul şi amplitudinea ajustării preţurilor administrate rămân printre principalele riscuri asociate creşterii inflaţiei, arată BNR.

Urmărește
8 afișări

"Riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie semnificative. Preocupante rămân evoluţia preţurilor internaţionale ale materiilor prime, incertitudinile privind calendarul şi amplitudinea ajustării preţurilor administrate, mişcările de pe pieţele financiare internaţionale în contextul evoluţiei crizei datoriilor suverane, precum şi posibilitatea manifestării unor efecte de runda a doua ale şocurilor de natura ofertei produse în ultimele trimestre, ceea ce reclamă păstrarea unei atitudini prudente a politicii monetare în vederea ancorării ferme a anticipaţiilor inflaţioniste", se arată într-un comunicat al BNR, remis după şedinţa Consiliului de Administraţie dedicată politicii monetare.

ANRE a anunţat, vineri, că preţul gazelor naturale achitat de populaţie şi producătorii de energie termică va fi menţinut până la 1 iulie 2012, dar consumatorii industriali vor plăti cu 10% mai mult începând de la 1 iulie 2011. FMI a cerut Executivului să prezinte, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.

Potrivit unui sondaj realizat de Barclays Capital, ţiţeiul şi cerealele vor fi materiile prime cu cele mai mari creşteri de preţuri în acest an, în condiţiile în care investitorii anticipează probleme de aprovizionare.

CA al BNR a decis miercuri să menţină dobânda de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, pentru a noua şedinţă consecutiv, şi nivelul rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, precum şi continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.

"Aceste decizii, coroborate cu implementarea consecventă a angajamentelor asumate de autorităţile din România în cadrul acordurilor de finanţare convenite cu instituţiile internaţionale, sunt de natură să asigure conservarea perspectivelor de reluare sustenabilă a procesului de dezinflaţie şi redresare pe baze sănătoase a economiei în cadrul procesului de convergenţă nominală şi reală", arată sursa citată.

Rata anuală a inflaţiei a crescut marginal în luna mai, de la 8,34% în aprilie la 8,41%, în condiţiile unei temperări relative a creşterii preţurilor volatile şi a celor administrate. Potrivit BNR, evoluţia este compatibilă cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu a inflaţiei publicată de banca centrală, care anticipează reluarea dezinflaţiei pe fondul disipării efectului direct al majorării cotei TVA, precum şi al persistenţei deficitului de cerere agregată.

BNR menţionează că în aprilie s-a remarcat o moderare a ritmului anual de creştere a producţiei industriale şi a exporturilor, precum şi prelungirea valorilor negative ale dinamicii anuale a indicatorilor relevanţi pentru evoluţia cererii interne.

Banca centrală remarcă în acelaşi timp semne incipiente de revigorare a creditării, asociate inclusiv continuării scăderii ratelor dobânzilor practicate de bănci la împrumuturi şi depozite, deşi ritmul anual de creştere a creditului acordat sectorului privat a rămas în teritoriu negativ.

Următoarea şedinţă a CA al BNR va avea loc în data de 3 august, când va fi analizat noul raport asupra inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici