BNR reduce din nou prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi la 3% în 2015

BNR a redus încă o dată prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor, a anunţat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Urmărește
919 afișări
Imaginea articolului BNR reduce din nou prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi la 3% în 2015

BNR reduce din nou prognoza de inflaţie de la 3,1% la 2,2% pentru acest an şi la 3% în 2015 (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"În şedinţa de astăzi (luni - n.r.), CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Documentul relevă perspectiva plasării ratei anuale a inflaţiei la valori sensibil inferioare celor prognozate anterior, aflate sub punctul central al ţintei staţionare până la mijlocul anului 2015, şi în partea superioară a intervalului de variaţie, în a doua jumătate a orizontului prognozei. Potrivit noii proiecţii, rata anuală a inflaţiei se plasează la nivelul de 2,2% la finele anului 2014 şi la 3% la finalul anului 2015, iar rata medie anuală a inflaţiei se anticipează a se situa la 1,4% în 2014 şi la 2,4% în 2015", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Riscurile asociate acestei perspective provin cu preponderenţă din mediul extern, fiind generate în principal de posibilitatea creşterii volatilităţii fluxurilor de capital adresate economiei româneşti ca urmare a unei evoluţii nefavorabile a aversiunii la risc a investitorilor faţă de economiile emergente.

BNR arată că aceasta s-ar putea manifesta pe fondul tensiunilor geopolitice şi regionale recente, al continuării procesului de dezintermediere transfrontalieră şi de restructurare a unor grupuri bancare din zona euro, precum şi în contextul incertitudinilor asociate impactului posibilelor ajustări ale conduitelor politicii monetare a principalelor bănci centrale la nivel mondial.

La raportul anterior, din luna mai, BNR a modificat prognoza de inflaţie de la 3,5% la 3,3% pentru 2014 şi de la 3,2% la 3,3% pentru anul următor.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în iunie la 0,66%, faţă de 0,94% în mai şi 1,55% în decembrie 2013, atingând un nou minim istoric.

Totodată, rata medie anuală a inflaţiei a coborât la 1,7% în iunie, de la 2,1% în luna precedentă.

Rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, indicator relevant pentru asigurarea comparabilităţii la nivel european şi evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană, a fost de 1,5%, comparativ cu 1,8% în mai, nivel care plasează România printre statele care se încadrează în criteriul aferent privind convergenţa nominală la nivelul UE.

"Analiza celor mai recente date macroeconomice evidenţiază continuarea scăderii ratei anuale a inflaţiei şi situarea sa, temporar, sub limita inferioară a intervalului de variaţie al ţintei staţionare. Faţă de prognoza din luna mai, noua traiectorie aşteptată a inflaţiei este semnificativ mai redusă", se spune în comunicat.

Evoluţia inflaţiei a fost determinată de factori conjuncturali, precum dinamica preţurilor volatile ale produselor alimentare, aprecierea nominală a monedei naţionale, influenţa preţurilor de import care reflectă parţial nivelurile joase ale inflaţiei din zona euro, la care se adaugă efectele persistente ale deficitului de cerere agregată şi ale ajustării descendente a anticipaţiilor inflaţioniste.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat miercuri într-o conferinţă de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici