- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR: Rezervele valutare ale României au scăzut în octombrie cu 1,4 miliarde euro
Rezervele valutare ale BNR au scăzut în luna octombrie cu 1,43 miliarde de euro, la 32,2 miliarde de euro, ca urmare a ieşirilor de capital şi a evoluţiilor cursului de schimb al euro în raport cu dolarul, lira sterlină şi yen-ului japonez, informează BNR.
BNR: Rezervele valutare ale României au scăzut în octombrie cu 1,4 miliarde euro (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Rezervele au coborât cu, astfel, cu 4,24% în octombrie, de la un nivel de 33,63 miliarde euro la finele lunii precedente.
"Creşterea în luna septembrie a rezervelor valutare cu circa 1,1 miliarde euro şi scăderea acestora în luna octombrie cu 1,4 miliarde euro exprimă variaţiile ratelor de schimb ale dolarului american, lirei sterline şi yen-ului japonez faţă de euro şi fluctuaţiile fluxurilor de capital cu impact asupra rezervelor minime obligatorii în valută ale instituţiilor de credit", se arată într-un comunicat al băncii centrale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
În luna octombrie, intrările au fost de 383 milioane euro, provenind din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
Concomitent, ieşirile au însumat 1,8 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi plăţi din contul Comisiei Europene.
Intrările şi ieşirile din octombrie au fost atipice comparativ cu evoluţia din ultimele 10-12 luni. În timp ce intrările s-au situat la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, ieşirile au fost printre cele mai mari din 2011. Media lunară a intrărilor şi a ieşirilor a fost în acest de aproximativ 1,4 miliarde de euro.
Intrări mai mici la rezerva valutară a BNR au fost raportate doar în luna octombrie a anului trecut, când suma s-a situat la 241 milioane euro. La polul opus, ieşiri mai mari în 2011 au avut loc doar în luna iulie, când din conturile BNR s-au transferat 3,1 miliarde euro, în special pentru rambursarea datoriei publice interne.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 4,09 miliarde de euro. Astfel, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 octombrie se situau la 36,29 miliarde euro, faţă de 37,64 miliarde euro la finele lunii anterioare.
Plăţile scadente în noiembrie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 292 milioane euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”