- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR: România nu are nevoie de un împrumut de la FMI
România nu are nevoie, potrivit calculelor Băncii Naţionale a României (BNR), de un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), şi nu există probleme de finanţare, a declarat, marţi, viceguvernatorul băncii centrale Cristian Popa.
BNR: România nu are nevoie de un împrumut de la FMI
"În acest moment, România nu are intenţia să apeleze la FMI. Rămânem în contact pentru că suntem o ţară membră a Fondului, ne interesează modul în care este gândită această noua abordare a FMI şi rămânem în discuţii cu ei pentru evaluările anuale. Este adevărat că în acest moment ei sunt apelaţi de alte ţări din jurul nostru care, după cum aţi aflat şi din presă, discută de finanţare, uneori în sume importante. Noi nu am făcut acest lucru, România nu are nevoie de finanţare în acest moment", a spus Popa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Potrivit lui Popa, FMI a revenit în poziţia de lider în privinţa evaluării macroeconomice pe ţări şi ca un coordonator al oferirii de asistenţă, dar nu pentru dezvoltarea pe termen lung, ci pentru situaţii de urgenţă.
Oficialul BNR a precizat că, lângă instrumentele clasice, Fondul a introdus recent alte două instrumente, respectiv accesul rapid la lichiditate şi facilitatea de finanţare pe termen scurt.
FMI a anunţat, marţi, că nu a avut discuţii cu România privind acordarea unui sprijin financiar, deşi păstrează dialogul strâns cu oficialii de la Bucureşti în legătură cu politicile economice.
Instituţia financiară internaţională neagă, astfel, informaţiile publicate săptămâna trecută în cotidianul The Economist, conform cărora România poartă discuţii cu Fondul în vederea obţinerii unui ajutor financiar.
Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's a redus, luni, ratingul României pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung la "BB+", de la "BBB-", şi calificativul pentru creditele pe termen scurt la "B", de la "A-", ambele cu perspectivă "Negativă", ca urmare a riscurilor determinate de necesarul ridicat de finanţare de pe pieţele internaţionale de credit.
Decizia retrogradează România din categoria investment grade, obligând, potrivit analiştilor români, la o politică fiscală şi salarială mai strictă şi măsuri de susţinere a mediului de afaceri, pentru a atrage în continuare investiţii străine.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO