- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.03.2016, 13:04)
- Raluca Ghinea
BNR: Situaţia sistemului bancar românesc, cu mult peste media UE la mai mulţi indicatori
Profitabilitatea sistemului bancar românesc se situa la finele anului trecut la 13,2%, dublu faţă de media UE înregistrată în septembrie, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante se situa cu mult peste media europeană, la 58%, faţă de circa 44%, potrivit unei analize a BNR.
Urmărește
1708 afișări
BNR: Situaţia sistemului bancar românesc, cu mult peste media UE la mai mulţi indicatori (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)
Astfel, indicatorul de profitabilitate ROE a urcat cu 5,6 puncte în ultimul trimestru al anului trecut, de la 7,6% la 13,2%, situându-se în cel mai bun interval de prudenţă în tabloul de risc.
Analiza băncii centrale privind sistemul bancar românesc s-a bazat pe datele raportate de bănci la nivel individual, fiind similară analizei trimestriale a Autorităţii Bancare Europene (ABE) denumită "Tabloul de bord al riscului", şi a ţinut cont de indicaţiile metodologice ale ABE şi de intervalele de evaluare stabilite.
"Această analiză a fost posibilă în contextul în care cadrul de supraveghere prudenţială a fost armonizat la nivelul european, iar standardele de raportare stabilite de ABE sunt cu implementare directă în toate statele membre UE încă de la începutul anului 2014", precizează BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Indicatorii sunt grupaţi pe patru categorii: solvabilitate, calitatea activelor, profitabilitate şi structura bilanţului. Fiecare indicator este evaluat în raport cu trei intervale de prudenţă, valoarea acestuia putând astfel să fie considerată foarte bună, intermediară sau deficitară în funcţie de intervalul valoric căruia îi aparţine.
Datele din tabloul de risc pentru sistemul banca românesc arată că marea parte a indicatorilor se încadrează în cel mai bun interval de prudenţă, atât la septembrie 2015, cât şi la decembrie 2015, performanţa fiind superioară mediei europene care se încadrează la "intermediar" cu aproape toţi indicatorii.
Rata reditelor neperformante şi cea a creditelor cu măsuri de restructurare fac excepţie. Acestea, cu toate că rămân în banda valorică considerată de ABE ca fiind deficitară, au consemnat un declin semnificativ în ultimul trimestru al anului trecut, cu 2,1 puncte procentuale în cazul ratei creditelor neperformante şi cu 1,1 puncte la rata creditelor cu măsuri de restructurare.
Aceste vulnerabilităţi sunt însă diminuate de cel de-al treilea indicator de analiză a calităţii activelor, respectiv gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care poziţionează sistemul bancar românesc pe cel mai prudent interval valoric, la 58%, cu mult peste media europeană, de circa 44%.
Structura bilanţieră este echilibrată şi respectă cele mai bune strandarde atât în ceea ce priveşte raportul dintre credite şi depozite, cât şi cel dintre total datorii şi capitaluri proprii.
Indicatorii de solvabilitate, deşi uşor ajustaţi spre finele anului 2015, îşi păstrează un nivel ridicat, aferent celui mai bun interval de prudenţă.
Citeşte şi: Mugur Isărescu: Gestul celor care au aruncat cu bani pe treptele BNR echivalează cu terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci când se cântă imnul naţional
Citeşte şi: Senat: Prima Casă inclusă în Legea dării în plată. Plafonul cerut de BNR, admis. Legea, votată în unanimitate
Citeşte şi: Viceguvernator al BNR: Dacă acum cineva strânge avansul la PRIMA CASĂ într-un an, în viitor îl va strânge în opt ani
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Mugur Isărescu: Gestul celor care au aruncat cu bani pe treptele BNR echivalează cu terfelirea tricolorului sau cu fluieratul atunci când se cântă imnul naţional
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe