BNR va face reduceri succesive de dobândă

Banca Naţională a României va opera reduceri succesive ale dobânzii, în paşi mărunţi, de 0,25 de puncte procentuale, concomitent cu ajustări treptate şi ale rezervelor minime obligatorii, consideră economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului BNR va face reduceri succesive de dobândă

BNR va face reduceri succesive de dobândă

"Cred că vom vedea scăderi în paşi mărunţi, de câte 0,25 de puncte procentuale, dar BNR va menţine tot timpul un ecart de cel puţin 3 puncte procentuale între dobânda de politică monetară şi inflaţie", a spus Anghel.

El a arătat că fără o scădere treptată a dobânzilor, economia românească nu îşi va putea reveni, mai ales că în noiembrie şi decembrie s-au văzut redueri ale creditului în termeni nominali.

"Economia românească nu va putea funcţiona, în stadiul actual, cu o creştere de o singură cifră a creditului. Firmele nu vor putea merge în continuare dacă vom avea o creştere a creditului de numai 5% în acest an", a continuat Anghel.

Anghel anticipează o reducere a ratei de politică monetară încă din şedinţa de miercuri a Consiliului de Administraţie a BNR, arătând că măsurile care vor fi adoptate miercuri, o să fie un indiciu pentru modul în care colaborează actualul guvern cu banca centrală.

"O reducere a dobânzii şi, posibil, a scăderii rezervelor minime obligatorii ar demonstra o colaborare bună cu guvernul, că BNR ajută Ministerul Finanţelor", a afirmat Anghel.

BNR a majorat, în 2008, de şapte ori rata dobânzii de politică monetară, care a urcat de la 7% la începutul anului la 10,25% după întâlnirea de la 1 august, nivel care s-a menţinut până în prezent.

În octombrie 2008, banca centrală a decis reducerea ratelor la rezervele minime obligatorii de la 20% la 18% din valoarea depozitelor constituite la bănci, începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2008, măsură care a vizat îmbunătăţirea gestiunii lichidităţii de pe piaţa monetară interbancară, inclusiv în condiţiile amplificării turbulenţelor de pe piaţa financiară internaţională, în scopul asigurării unei finanţări sustenabile a economiei.

Anghel a mai explicat că, la fel ca în cazul inflaţiei, relaxarea politicii monetare se va resimţi cu o anumită întârziere în economia reală, în reluarea creditării. În cel mai optimist scenariu cu privire la inflaţie, Anghel nu exclude intrarea acesteia în partea superioară a intervalului ţintit de banca centrală în 2009.

Pentru 2009, Banca Naţională a României a stabilit o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.

Citeşte şi:

Rezervele valutare ale BNR au scăzut

Băncile comerciale pot reeşalona şi restructura creditele clienţilor

Băncile aşteaptă de la BNR reducerea dobânzii şi a rezervelor minime

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici