- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR va majora dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte, la 9% - analişti
Banca Naţională a României (BNR) va majora, miercuri, rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, constrânsă de persistenţa inflaţiei la un nivel ridicat, apreciază cei mai mulţi analişti economici.
Directorul de investiţii al Interamerican Pensii, Radu Crăciun (Imagine: Ziarul Financiar)
Trei dintre cei patru membri fondatori ai Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR) susţin creşterea cu 0,5 puncte. Astfel, economiştii-şefi ai BCR şi Raiffeisen Bank, Lucian Anghel şi Ionuţ Dumitru, precum şi directorul de investiţii al Interamerican Pensii, Radu Crăciun, anticipează o majorare a dobânzii la 9,5%, în timp ce economistul şef al BRD, Florian Libocor, se aşteaptă la menţinerea nivelului actual, de 9%, a ratei de dobândă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
În afară de analiştii AAFBR, şi ceilalţi economişti anticipează majorarea dobânzii în şedinţa de miercuri, estimările încadrându-se între 0,25 puncte şi 0,5 puncte procentual.
"Mă aştept la majorarea dobânzii pentru că inflaţia persistă, dobânda reală este prea redusă şi pentru că banca centrală trebuie să transmită un semnal către piaţă că readuce inflaţia în banda de variaţie", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, Radu Crăciun, directorul de investiţii al Interamerican Pensii.
Pentru a anticipa decizia BNR din 26 martie, situaţia trebuie privită din două unghiuri de comparaţie - cu mediul extern şi cu necesităţile mediului intern, este de părere economistul şef al BRD, Florian Libocor.
"În comparaţie cu mediul extern, diferenţialul de dobândă este mai mult decât confortabil în favoarea României - 675 puncte de bază pe relaţia Fed (diferenţa dintre dobânda Rezervei Federale americane, 2,25% şi dobânda BNR, 9% - n.r.) şi 500 puncte de baza pe relaţia BCE (diferenţa dintre dobânda Băncii Centrale Europene, 4% şi dobânda BNR - n.r.)", a spus economistul-şef al BRD.
El a adăugat că în ceea ce priveşte necesarul mediului intern, pot fi observate trei aspecte esenţiale.
Astfel, rata reală a dobânzii a ajuns la 103 puncte de bază, însă perspectivele pozitive, mizând pe o reintrare a inflaţiei pe un trend descendent, sunt reconfirmate de piaţă.
De asemenea, dobânda de politică monetară a crescut cu 200 puncte de bază iar efectul integral nu va fi observat mai devreme de finalul primului semestru, iar măsurile aferente procesului de corecţie a deficitului extern vor fi mai eficiente dacă nivelul cursului de schimb al leului rămâne în proximitatea cotaţiilor actuale, decât dacă leul s-ar aprecia, a arătat economistul BRD.
"În concluzie, cred că o majorare a dobânzii de politică monetară nu este oportună", a subliniat Libocor.
Pentru finele anului, media AAFBR privind dobânda de politică monetară se situează la 9%.
Astfel, economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, se aşteaptă la o revenire a dobânzii la 8,5%, în timp ce Anghel şi Crăciun mizează pe nivelul de 9%, iar Libocor se aşteaptă la creşterea dobânzii, pe parcursul anului, la 9,5%.
"Aş merge pe o creştere a dobânzii de până la 10%, încă de acum. Dacă BNR nu majorează dobânda la 10%, ci doar cu 0,5 puncte procentuale, sau mai puţin, există riscul să fie nevoiţi să o crească iar în luna mai", a afirmat Nicolae Alexandru-Chisdeciuc, senior economist la ING Bank, a cărui prognoză indică un avans de jumătate de punct.
Prognoza Bancpost indică o majorare a dobânzii de politică monetară cu maxim un sfert de punct procentual.
"Date fiind rata ridicată a inflaţiei, vulnerabilitatea cursului de schimb şi nevoia atragerii de capitaluri pentru finanţarea deficitului de cont curent, este de aşteptat ca BNR să decidă majorarea ratei dobânzii de politică monetară. Credem că o majorare la 9,25% reprezintă pasul maxim pe care banca centrală ar trebui să-l facă în şedinţa din 26 martie", se arată într-un raport al Bancpost.
În ultimele patru şedinţe de politică monetară, BNR a majorat dobânda cu 200 de punct de bază, la 9%. După primele două luni din acest an, rata inflaţiei s-a situat la 1,57%, în timp ce inflaţia anuală a urcat la aproape 8%. Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,8% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009 de 3,5%, cu acelaşi interval de variaţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO