BNR va menţine marţi dobânda de politică monetară la 6,25% şi nivelul actual al RMO

Consiliul de Administraţie al BNR va decide marţi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25% şi a nivelului actual al rezervelor minime obligatorii atât pentru pasivele în lei cât şi pentru cele în valută, potrivit estimărilor unanime ale analiştilor din AAFBR.

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului BNR va menţine marţi dobânda de politică monetară la 6,25% şi nivelul actual al RMO

BNR va menţine marţi dobânda de politică monetară la 6,25% şi nivelul actual al RMO (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Aşteptările privind menţinerea dobânzii de politică monetară şi rezervelor minime obligatorii aparţin în premieră tuturor membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) care au participat la un sondaj intern.

Totodată, majoritatea respondenţilor la sondaj anticipează că dobânda de politică monetară va rămâne nemodificată până la finele acestui an, la 6,25%, dar estimările variază între 5,5% şi 6,75%.

Şi sondajul aferent lunii martie anticipa menţinerea ratei de politică monetară la 6,25%, însă sondajele anterioare prognozau scăderea acesteia la 5,75%.

Totodată, membrii AAFBR se aşteaptă ca rata de politică monetară să scadă la 6% la finalul anului 2012, estimările fiind cuprinse între 4,5% şi 7%. În sondajul AAFBR aferent lunii martie, analiştii anticipau reducerea ratei de politică monetară până la 5,75%.

În ceea ce priveşte nivelul rezervelor minime obligatorii, majoritatea analiştilor anticipează că rata va rămâne, până la finele acestui an, la 20% pentru pasivele în valută şi la 15% pentru resursele în lei.

Pentru 2012, economiştii prognozează reducerea rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în valută şi 10% în cazul resurselor în lei.

BNR a decis la cea mai recentă şedinţă de politică monetară, din data de 31 martie, să menţină dobânda cheie la 6,25% pentru a şaptea şedinţă consecutivă, şi să reducă ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani de la 25% la 20%. Rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale insitituţiilor de credit a fost menţinută la nivelul de 15%.

Analiştii au anticipat decizia din luna martie a băncii centrale privind dobânda de politică monetară şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, dar reducerea ratei rezervelor pentru pasivele în valută a reprezentat o surpriză pentru piaţă.

Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6%.

BNR ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual, în timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Estimarea a fost revizuită în luna februarie, de la 3,4%.

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat în urmă cu o lună că, cel mai probabil, BNR va revizui în urcare prognoza de inflaţie, întrucât creşterea preţurilor la alimente şi energie pe plan internaţional schimbă parţial perspectiva faţă de previziunile prezentate anterior.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 70 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici