BNR va menţine miercuri dobânda de politică monetară la 6,25% - analişti
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României va menţine miercuri dobânda de politică monetară la 6,25%, întrucât continuarea relaxării politicii monetare nu mai este posibilă din cauza presiunilor inflaţioniste generate de majorarea TVA la 24%, consideră majoritatea analiştilor.
BNR va menţine miercuri dobânda de politică monetară la 6,25% - analişti (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)
Banca centrală a scăzut de la începutul acestui an dobânda în fiecare dintre cele patru şedinţe de politică monetară, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută la 15% şi, respectiv, 25%.
Asfel, BNR a continuat şi în acest an relaxarea politicii monetare, proces început în 2009, când a redus dobânda cu 2,25 puncte procentuale şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.
Analiştii anticipează menţinerea ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută, dar şi-au schimbat opiniile privind evoluţia dobânzii de politică monetară în acest an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Economistul-şef al BRD, Florian Libocor, este singurul analist care estimează că banca centrală va mai coborâ miercuri dobânda cu 0,25 puncte, la 6%, şi o va menţine la acest nivel pentru restul anului.
"Am avut în vedere posibilitatea ca rata de politica monetară să scadă sub 6% la finalul acestui an. Decizia de majorare a TVA anulează, cel puţin teoretic, acest scenariu. Astfel, probabil că se va proceda la o singură reducere, acum (miercuri -n.r.), de 25 puncte de bază", a spus Libocor.
El a menţionat că în cazul BNR obiectivul este asigurarea stabilităţii preţurilor, iar instrumentele principale sunt rata de dobânda şi cursul de schimb.
Mai mult, el anticipează că mixul de politici economice se va rechilibra în România, iar măsurile fiscale vor fi acompaniate corespunzător de deciziile de politică monetară, atfel încât să se obţină stabilitatea preţurilor.
"Politica monetară nu va susţine o politică fiscală neadecvată, ci o va corecta", a precizat Libocor.
Economiştii-şefi de la BCR, ING Bank România şi UniCredit Ţiriac Bank anticipează că BNR va menţine miercuri dobânda de politică monetară la 6,25% şi consideră că nu mai există şanse ca ţinta de inflaţie stabilită pentru acest an, de 3,5% cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual să fie atinsă.
"Miercuri este o altă decizie foarte foarte dificilă pentru BNR. Dacă nu ar fi fost această majorare de TVA aş fi anticipat o scădere a dobânzii de politică cu 0,25 puncte procentuale, ultima din acest an. Decizia de majorare a TVA schimbă lucrurile şi în niciun caz nu cred că se va mai pune problema reducerii dobânzii, ci a menţinerii", a declarat economistul-şef al BCR, Lucian Anghel.
El a explicat că majorarea semnificativă a inflaţiei va fi urmarea majorării TVA, nu a unui exces de cerere, şi de aceea nu consideră că va fi necesar ca BNR să-şi menţină un buffer între politica monetară şi inflaţie, care a fost de circa 2 puncte până în prezent.
"În plus, peste 12 luni acest impact asupra inflaţiei ca urmare a majorării TVA se va disipa. Astfel, nu aş vedea necesară majorarea dobânzii de politică monetară", a spus economistul-şef al BCR.
El consideră că atingerea ţintei de inflaţie fixată de banca centrală pentru acest an este exclusă, dar că perspectivele pentru 2011 sunt mai bune, fiind posibilă încadrarea majorării preţurilor de consum în intervalul urmărit de BNR.
Mai mult, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, consideră că dobânda de politică monetară va fi menţinută la 6,25% până la finele acestui an.
"Ca urmare a noilor măsuri, este exclusă vreo nouă reducere a dobânzii cheie în acest an. În continuare, pe fondul amplificării inflaţiei, va exista probabil o neconcordanţă între rata reală şi cea nominală de dobândă. Cu toate că ar exista argumente, nu cred că BNR va aplica vreo creştere a dobânzii cheie, întrucât trebuie să menţină coerenţa politicii monetare pe termen lung", a spus Pal.
Ea a menţionat că pe parcursul anului 2011 inflaţia va reîncepe să scadă, pe fondul efectului de bază şi scăderii cererii interne, în condiţiile în care consumul va fi puternic afectat.
De asemenea, economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, crede că este posibil să se fi ajuns la finalul ciclului de relaxare a politicii monetare.
"Se poate considera că este începutul unei noi perioade de politică monetară. Probabil am ajuns la sfârşitul ciclului de relaxare. Rămâne de văzut dacă va urma o perioadă de stagnare urmată de creşteri sau doar o perioadă de stagnare", a afirmat Chidesciuc.
El anticipează o reluare a creditării, adică a cererii de împrumuturi şi un ritm susţinut de creştere, undeva abia pe parcursul anului 2012.
Curtea Constituţională a decis, vineri, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau printre altele scăderea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.
În aceste condiţii, Executivul a decis sâmbătă majorarea TVA de la 19% la 24%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO