BNR va menţine, miercuri, rata dobânzii de politică monetară la 10% - analişti

Banca Naţională a României (BNR) va menţine rata dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 10%, consideră majoritatea analiştilor intervievaţi de MEDIAFAX, deşi nu exclud o reducere cu 0,25 puncte procentuale, care nu ar influenţa, însă, foarte mult piaţa.

Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului BNR va menţine, miercuri, rata dobânzii de politică monetară la 10% - analişti

BNR va menţine, miercuri, rata dobânzii de politică monetară la 10% - analişti (Imagine: Mediafax Foto)

Consiliului de Administraţie al BNR se va întruni, miercuri, 6 mai, în cea de-a patra şedinţă de politică monetară din acest an.

Atât economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, cât şi economistul şef al BCR, Lucian Anghel, se aşteaptă ca BNR să menţină nivelul actual al ratei dobânzii de politică monetară.

"Cred că vor face o pauză (BNR - n.r.). Vor alege mai degrabă injecţii de lichiditate pentru a aduce dobânzile din piaţă mai aproape de dobânda de politică monetară", a spus Dumitru.

Analistul a explicat că rata dobânzii ROBOR (la depozitele plasate de bănci - n.r.) a scăzut după acordul cu FMI cu aproximativ patru puncte procentuale, de la 16% la 12%, astfel că nu este necesară, pentru moment, o reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

"Mai degrabă faci în continuare un reglaj fin de lichiditate pentru a reduce dobânzile din piaţă. În acest moment, BNR face injecţii de lichiditate", a mai spus Dumitru.

Economistul şef al BCR nu anticipează nici el la o scădere a ratei dobânzii de politică monetară, deşi nu exclude o decizie "în paşi mărunţi", respectiv o reducere cu 0,25 de puncte procentuale. Anghel spune că o astfel de măsură nu va influenţa foarte mult piaţa.

"Este nevoie în ecomia românească de un nivel al dobânzii de politică monetară mai redus, dar trebuie văzut cum se poate realiza fără a afecta cursul. Trebuie să îţi atingi şi obiectivele negociate cu FMI. Mult mai important, însă, este cum va controla BNR lichiditatea în lei menţinând un echilibru al cursului", a spus Anghel.

Pe de altă parte, economistul ING Bank România Nicolaie Chidesciuc crede că dobânda va fi redusă cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%.

"Cred că va fi o scădere a dobânzii de 0,25 puncte, pentru că mi se pare că au fost destule semnale că economia se află într-o fază de contracţie pronunţată, care va continua. BNR trebuie să reacţioneze. Trebuie luate măsuri acum pentru a vedea efecte către finalul anului, deoarece politica monetară acţionează cu întârziere (...) Vom vedea efectul maxim al politicilor monetare într-un an, un an şi jumătate", a afirmat Chidesciuc.

El admite, însă, că această reducere nu va fi suficientă pentru relansarea creditării, amintind că şi inflaţia se află la un nivel ridicat.

"Nu e de ajuns, dar când inflaţia e destul de ridicată, lucrurile se complică. Ai rate mari de inflaţie, care trebuie controlate cu rate mari de dobândă, dar pe de altă parte mai ai şi recesiune", a spus Chidesciuc.

Analistul crede că este nevoie de o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii la depozitele în lei constituite de bănci la BNR.

Dobânda de politică monetară a fost de 10,25% pe an până în ianuarie, iar BNR a decis la începutul lunii februarie să opereze o primă scădere, cu 0,25 puncte.

În şedinţa de la sfârşitul lunii martie, BNR a menţinut la 10% rata dobânzii de politică monetară şi ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută, dar a exclus pasivele în valută cu scadenţe reziduale de peste doi ani din calculul rezervei minime. Pentru pasivele lei, băncile comerciale sunt obligate să constituie la BNR o rezervă de 18% din totalul sumelor atrase, iar în cazul resurselor în valută rata este de 40%.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi un criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

Prin înţelegerea cu FMI au fost stabilite criterii de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009, când rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%.

BNR a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.

(Material realizat de Marius Radu; marius.radu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici