- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR vrea să reducă perioada pe care atrage depozite de la bănci comerciale
Banca Naţională a României are în vedere reducerea perioadei pe care sunt atrase depozitele de la băncile comerciale, acest lucru urmând să fie discutat în curând, a declarat, joi, Dorina Antohi, director adjunct al Direcţiei de Politică Monetară şi Modelare Macroeconomică în cadrul băncii centrale.
BNR vrea să reducă perioada pe care atrage depozite de la bănci comerciale (Imagine: Mediafax Foto)
În prezent, banca centrală atrage de regulă depozite la două săptămâni, însă mai organizează licitaţii şi pentru depozite cu scadenţe mai scurte, de doar câteva zile.
Antohi a arătat că BNR vizează diminuarea la o săptămână a scadenţei depozitelor, acesta fiind un sistem practicat şi de alte bănci centrale care ţintesc inflaţia.
"Reducerea scadenţei are în vedere apropierea de nevoile băncilor, iar durata de o săptămână este preferată şi de bănci", a spus Antohi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
În luna februarie, excedentul de lichiditate din piaţă era de 8,5 miliarde de lei, comparativ cu 10,41 miliarde de lei în anul 2007, potrivit datelor prezentate de Antohi în cadrul seminarului "Politica monetară: evoluţii şi provocări", organizat de BNR.
Directorul băncii centrale a mai arătat că valoarea netă a deficitului de lichiditate înregistrat de bănci a urcat în luna februarie la 3,08 miliarde de lei, comparativ cu 1,3 miliarde de lei în 2007.
Băncile comerciale deţin peste cinci miliarde de lei în titluri de stat, ceea ce reprezintă jumătate din valoarea titlurilor emise, a anunţat Antohi.
De asemenea, ea a mai menţionat că trei bănci deţin jumătate din activele eligibile.
Potrivit directorului BNR, piaţa monetară interbancară este în creştere, în timp ce piaţa secundară a titlurilor de stat se află în regresie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului