- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.10.2011, 11:58)
- Lidia Neagu ,
Boagiu: La calea ferată nu pot să spun că sunt la fel de optimistă ca la infrastructura rutieră
Ministrul Transporturilor Anca Bogiu a declarat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV, că nu poate preciza un termen pentru modernizarea căii ferate, spre deosebire de construcţia autostrăzilor de pe Coridorul IV pan-european, unde finalizarea lucrărilor este programată pentru anul 2016.
Urmărește
404 afișări
Boagiu: La calea ferată nu pot să spun că sunt la fel de optimistă ca la infrastructura rutieră (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
"La calea ferată nu pot să spun că sunt la fel de optimistă să pot să spun că în 2016 e gata, cum pot să spun la infrastructura rutieră, la autostrăzi. Dar, anul acesta se încheie contracte pentru 200 de kilometri pe Coridorul IV pan-european. Sper ca în perioada următoare, pe următorul POS-T şi din economii să construim sau să reabilităm mai mulţi kilometri pe coridor", a spus Boagiu.
Coridorul IV începe în Germania, la Nurenberg, şi se continuă pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. În România, traseul trece prin Nădlac, Arad, Deva, Orăştie, Sibiu, Bucureşti, Feteşti şi Constanţa, ruta continuând până la Istanbul. Ministerul Transporturilor a încheiat în primăvară contracte pentru execuţia a 180 de km de autostradă pe acest coridor.
Referitor la viteza medie de deplasare a trenurilor, de 45 km/oră, Boagiu a afirmat că aceasta a crescut după ce în vară a fost finalizată modernizarea tronsonului Bucureşti-Constanţa, rezultatul fiind că traficul în perioada estivală a crescut pe acestă rută cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
"La calea ferată este o provocare gigantică pe care nu o vom putea duce singuri, de aceea am trecut la semnarea de parteneriate cu celălalte state membre astfel încât să ne unim eforturile pentru accesare de resurse aşa încât culoarele pan-europene să fie dezvoltate", a menţionat ministrul.
Ministrul a aminitit, totodată, că în urma restructurărilor din sistem şi schimbării contractelor la nivelul managementului, CFR SA şi-a redus pierderile cu 47%, iar CFR Marfă cu 65%.
Cele trei mari companii feroviare - CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă - sunt monitorizare prin acordul cu FMI. Restructurarea companiilor vizează numirea de manageri privaţi, reducerea numărului de angajaţi şi creşterea tarifelor, dar şi cedarea unor pachete de acţiuni.
CSAT a avizat, luni, un proiect de HG pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a CFR Marfă şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru vânzarea a peste 50% din acţiuni, un pachet mai mare decât cel anunţat iniţial de autorităţi, de 20%.
Bugetul Programului Operaţional Sectorial de Transport (POST) pentru 2007-2013 este de 4,7 miliarde euro, din care sectorul feroviar beneficiază de 43% din fondurile, iar cel rutier 46%. In prezent, autorităţile discută pe tema bugetului pentru perioada 2014-2020.
Anca Boagiu a semnat în iunie, la Luxembourg, împreună cu şase omologi din UE, un memorandum pentru înfiinţarea Coridorului VII feroviar de transport marfă, care în România s-ar putea suprapune peste Coridorul IVpan-european, traseul exact urmând să fie stabilit până în 2013.
Memorandumul a fost semnat de către oficiali din şapte state, respectiv România, Austria, Bulgaria, Grecia, Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe