- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.12.2013, 19:34)
- Cristi Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Board-ul FMI va discuta, cel mai probabil, în luna martie acordul cu România
Discutarea în board-ul FMI a scrisorii de intenţie şi a memorandumului de politici economice încheiate cu autorităţile române, programată pentru luna decembrie, va fi amânată întrucât documentele trebuie să conţină şi semnătura preşedintelui ţării.
Urmărește
323 afișări
Discutarea acordului cu România în board-ul FMI în luna decembrie nu va mai avea loc (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
UPDATE Board-ul FMI va discuta, cel mai probabil, în luna martie acordul cu România
Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, în luna martie pentru a discuta pe tema acordului cu România, după ce o misiune a instituţiei financiare se va afla în luna ianuarie la Bucureşti, întrucât nu poate analiza scrisoarea de intenţie şi memorandumul fără semnătura preşedintelui ţării.
Misiunea FMI vine la Bucureşti pentru a doua revizuire a acordului şi o analiză a situaţiei create prin refuzul preşedintelui Traian Băsescu de semna memorandumul cu FMI, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Acordul este în vigoare, însă board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, aşa cum era programat, scrisoarea de intenţie şi memorandumul cu România, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Discutarea acordului cu România în board-ul FMI în luna decembrie nu va mai avea loc
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.
Citeşte şi:
Preşedintele Băsescu: NU APROB memorandumul cu FMI şi BM din cauza ACCIZEI la carburanţi. Ponta: Nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE - VIDEO
"Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea, la obligaţiile pe care le asumă Guvernul, majorarea accizei la carburanţi", a afirmat Traian Băsescu.
Voinea a afirmat, la Realitatea TV, că o astfel de situaţie poate avea ca efect creşterea costurilor de împrumut ale statului.
El a arătat că România ar putea risca să piardă anul viitor 1,7 miliarde lei la buget de la Comisia Europeană dacă aceasta va constata în ianuarie că ţara se află în afara acordului cu CE, consecinţele fiind tăieri de cheltuieli sau introduceri de alte taxe pentru a compensa suma pierdută.
"România primepte concret bani de la Comisia Europeană pentru că se află în acest acord şi anume trebuie să plătim o confinanţare doar de 5% la fondurile europene, nu de 15%. În bugetul anului viitor, aceste venituri suplimentare înseamnă 1,7 miliarde lei. Dacă în ianuarie Comisia Eurpeană va constata că, neavând bugetul, suntem în afara acordului cu Comisia, atunci există un risc semnificativ de a pierde aceşti bani. Dacă se va întâmpla, fie vor trebui tăiate cheltuieli de această sumă, fie vor trebui introduce alte taxe care să compenseze această sumă", a spus Voinea la România TV.
Întrebat dacă se poate renegocia aspectul privind creşterea accizei la carburanţi, ministrul a spus că majorarea a reprezentat cea mai puţin dureroasă soluţie dintre variantele luate în discuţie, precizând doar că a fost vorba de alte taxe şi impozite.
"Conţinutul memorandumului a fost negociat aici la Bucureşti timp de două săptămâni şi în săptămânile premergătoare şi la Washington şi la Bruxelles. A fost forma la care s-a ajuns cu greu, această acciză a fost cea mai puţin dureroasă dintre soluţiile avute la îndemână pentru a închide bugetul", a menţionat Voinea.
El a arătat că se poate renegocia memorandumul în ianuarie, însă bugetul este construit pe această acciză.
"Aceşti bani, peste 2 miliarde de lei din acciză, trebuie înlocuiţi, dacă se renunţă la acciză, cu alte surse de venit sau trebuie tăiate cheltuieli în valoare de această sumă şi a treia variantă, să tăiem din deficit, nu este o variantă acceptată", a afirmat Voinea.
Totodată, el a spus că s-a ajuns la această variantã tocmai pentru a se putea plăti pensiile şi salariile majorate şi pentru a se putea efectua investiţii mai mari.
Băsescu a precizat, luni seară, că a informat FMI în legătură cu poziţia sa faţă de problema accizei la carburanţi, el menţionând că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.
Întrebat de MEDIAFAX cum comentează anunţul preşedintelui Băsescu, premierul Victor Ponta a răspuns: "Nu mai avem practic acord cu FMI şi CE".
Citeşte şi:
Ponta: Nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE
Victor Ponta nu a făcut alte comentarii.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Preşedintele Băsescu: NU APROB memorandumul cu FMI şi BM din cauza ACCIZEI la carburanţi. Ponta: Nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE - VIDEO
Citește și: Ponta: Nu mai avem, practic, acord cu FMI şi CE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe