Boardul Mitsubishi l-a înlăturat în cele din urmă pe Carlos Ghosn din funcţia de preşedinte al companiei

Publicat: 26 11. 2018, 12:44
Actualizat: 26 03. 2019, 13:00

Demiterea lui Ghosn marchează sfârşitul perioadei sale faste la şefia companiilor auto japoneze, la doar doi ani după ce a fost lăudat că a venit cu o mână fermă la cârma Mitsubishi Motors după un scandal din 2016. Directorul executiv Osamu Masuko va deveni preşedinte interimar, a spus producătorul auto.

Această mişcare vine pe fondul nemulţumirii faţă de rolul partenerului francez Renault SA în alianţa de 19 ani, în care Ghosn a fost motorul. Alianţa a luat fiinţă în 1999, când Nissan a fost salvată de la faliment şi a fost extinsă în 2016, pentru a include Mitsubishi.

Chiar şi după ce Nissan a recuperat şi s-a dezvoltat rapid, compania rămâne un partener junior în structura acţionariatului. Renault deţine 43% din Nissan, iar producătorul japonez deţine o participaţie de 15%, fără drept de vot în firma franceză. În privinţa vânzărilor însă, Nissan este cu aproape 60% mai mare decât Renault.

Directorii de top ai alianţei se întâlnesc săptămâna aceasta la Amsterdam, pentru a-şi proteja operaţiunile comune de efectele scandalului Ghosn.

Directorul executiv al Nissan, Hiroto Saikawa, a declarat luni că puterea a fost prea concentrată în mâinile lui Ghosn şi că, în viitor, o comunicare mai bună între membrii consiliului de administraţie şi directori ar contribui la menţinerea independenţei şi generarea de sinergii între producătorii de autovehicule.

Ghosn a impus o legătură mai profundă, inclusiv o potenţială fuziune între Renault şi Nissan.