Boc a cerut Concurenţei să refacă analiza pe carburanţi, nemulţumit că primeşte doar date generale

Guvernul a discutat, în şedinţa de miercuri, o informare a Consiliului Concurenţei privind creşterile de preţ la carburanţi, dar documentul a fost considerat drept unul prea general de către premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului, au relatat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Urmărește
45 afișări
Imaginea articolului Boc a cerut Concurenţei să refacă analiza pe carburanţi, nemulţumit că primeşte doar date generale

Boc a cerut Concurenţei să refacă analiza pe carburanţi, nemulţumit că primeşte doar date generale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Premierul a cerut lămuriri suplimentare şi a solicitat Consiliului Concurenţei să refacă documentul, considerând că acesta conţinea doar date generale", au arătat sursele.

Potrivit acestora, preşedintele Consiliului Concurenţei a invocat că nu a putut strânge probe care să indice dacă pe piaţa carburanţilor există sau nu o situaţie de monopol şi că, din acest motiv, nici nu poate prezenta o concluzie a verificărilor care să conducă la eventuale sancţiuni.

Premierul i-a reproşat însă că materialul redactat nu este suficient, ci mult prea general, spunându-i că aceasta nu este o critică personală faţă de şeful instituţiei, ci faţă de întregul Consiliu al Concurenţei.

La finalul şedinţei de guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a declarat că premierul Emil Boc a fost nemulţumit de informarea prezentată de Consiliul Concurenţei şi a cerut preşedintelui instituţiei să lucreze cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a realiza o analiză suplimentară pe baza căreia să îşi poată "fundamenta deciziile".

În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, prezentat în premieră de MEDIAFAX, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.

Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România sunt OMV Petrom (SNP), Rompetrol, Lukoil şi MOL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici