- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.07.2010, 11:20)
- , Thomas Dinca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc acuză din nou primăriile că blochează "Prima Casă" prin întârzierea avizelor de construcţie
Premierul Emil Boc a acuzat din nou, joi, că întârzierea cu care primăriile emit autorizaţii de construcţie împiedică derularea programului "Prima Casă" şi a precizat că se va întâlni personal cu reprezentanţii băncilor pentru a identifica soluţii de rezolvare a problemelor.
Urmărește
21 afișări
Boc acuză din nou primăriile că blochează "Prima Casă" prin întârzierea avizelor de construcţie (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)
El a precizat că a discutat deja pe această temă cu preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, invitat la şedinţa de miercuri a Guvernului.
"Dacă băncile sunt reticente în a acorda credite, trebuie ele întrebate, nu văd de ce să facă pasul înapoi şi să nu fie interesate dacă statul acoperă garanţia", a spus Boc, sosit la sediul Fondului de Garantare pentru IMM-uri, pentru a discuta cu reprezentanţii instituţiei despre derularea programului "Prima Casă" şi de garantare a creditelor pentru reabilitarea termică a locuinţelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se adresează națiunii după victoria lui Trump: „Am pierdut această bătălie, America visurilor voastre vă cere să vă ridicați”
-
Zelenski spune că orice concesie în favoarea lui Putin ar fi „sinucigaşă” pentru Europa
-
Grindeanu, în direct de pe A7: Cei 11 km vor avea şi rolul de Variantă Ocolitoare a Focşaniului
-
Zelenski pledează pentru „pace prin putere” la Summitul de la Budapesta
La finalul săptămânii trecute, premierul a declarat că "lentoarea" cu care primăriile eliberează autorizaţii de construcţie este principala problemă cu care se confruntă persoanele care doresc să îşi construiască singuri sau în asociere o locuinţă şi vor să beneficieze de garanţie guvernamentală în cadrul programului Prima Casă.
Primul-ministru a afirmat, duminică, în videconferinţa cu prefecţii, că, pentru a obţine garanţia de stat, banca trebuie să înainteze Fondului de Garantare un dosar cu autorizaţie de construcţie, dar "birocraţia" administraţiei locale crează piedici în acest proces.
Prin programul "Prima Casă", Guvernul a decis recent să garanteze creditele pentru cumpărarea unei locuinţe în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.
Creditele prin "Prima Casă" au o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
În privinţa reabilitării termice a locuinţelor, şeful Guvernului a anunţat, miercuri, că până la 2 august vor fi încheiate convenţiile de garantare a creditelor între Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM şi băncile interesate, în limita unui plafon de garanţii stabilit pentru acest an la 50 milioane euro.
Guvernul a decis, la începutul lunii iulie, că proprietarii locuinţelor incluse în programul de reabilitare termică vor avea posibilitatea să finanţeze lucrarea prin credit bancar contractat cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată, după modelul programului "Prima Casă".
Creditul va putea fi contractat pentru o perioadă de cinci ani.
Conform normelor de aplicare de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind reabilitarea termică prin credite bancare cu garanţie guvernamentală, aprobate miercuri de Executiv, băncile care vor participa la program vor acorda finanţări în lei, pe maxim cinci ani, cu o dobândă ROBOR la 3 luni, la care se adaugă marja fixă de 1,5-2,5 % pe an, plus comisionul de gestiune datorat FNGCIMM.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu admite: Vila de pe Aviatorilor 86 este pentru Klaus Iohannis
Citește pe www.zf.ro: Criză totală în Germania: Guvernul s-a prăbuşit şi este un haos politic fără precedent. Cea mai puternică economie europeană este în prag de colaps
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mesajul lui Macron pentru Europa după alegerea lui Trump în SUA: “Nu trebuie să ne delegăm securitatea americanilor pentru totdeauna”
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în Anglia și își reneagă familia
CANCAN.RO
Trei zodii care vor atrage belșug și fericire până la sfârșitul anului 2024. Ei sunt nativii BINECUVÂNTAȚI
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe