Boc aminteşte că programul de plată on-line a impozitelor va fi aplicat, în etape, începând cu 2011

Premierul Emil Boc a amintit, vineri, că pogramul prin care taxele şi impozitele vor putea fi plătite printr-un sistem electronic, anunţat de către Ministerul Comunicaţiilor încă din luna octombrie, va fi aplicat începând cu anul viitor.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Boc aminteşte că programul de plată on-line a impozitelor va fi aplicat, în etape, începând cu 2011

Boc aminteşte că programul de plată on-line a impozitelor va fi aplicat, în etape, începând cu 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a amintit, la postul public de radio, că, în prima fază, programul va fi aplicat în municipiile reşedinţă de judeţ şi localităţile cu mai mult de 150.000 locuitori şi că autorităţile locale respective trebuie să se înscrie în program într-un interval maxim de şapte luni.

Ministerul Comunicaţiilor a prezentat, în urmă cu două luni, un proiect potrivit căruia autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care încasează taxe şi impozite vor fi obligate să se înscrie într-un sistem electronic naţional de plată, primele urmând să fie autorităţile din oraşele cu peste 150.000 de locuitori.

Denumit "Ghişeul virtual de plăţi", Sistemul Naţional Electronic de Plată a Taxelor şi Impozitelor va fi realizat de către Ministerul Comunicaţiilor, împreună cu Centrul Naţional pentru Managementul Societăţii Informaţionale şi în colaborare cu Asociaţia de Plăţi Electronice din România.

Ministerul a anunţat că ghişeul virtual de plăţi va fi operaţional la 1 ianuarie 2011.

Astfel, în termen de şapte luni de la aprobarea proiectului de act normativ vor intra în sistem localităţile cu populaţie mai mare de 150.000 locuitori, urmând ca oraşele cu până la 150.000 locuitori să se înscrie în şase luni de la expirarea termenului primei etape.

Autorităţile publice îşi pot selecta furnizorul de servicii de acceptare de plăţi electronice.

Potrivit datelor din nota de fundamentare a proiectului de act normativ, în România există doar 12 autorităţi publice locale care au dezvoltat sisteme de plată a taxelor şi impozitelor online, o autoritate publică locală care a dezvoltat un sistem de plată neasistată taxe şi impozite prin mijloace electronice şi circa 100 de autorităţi publice locale care au dezvoltat sisteme de plată asistată de taxe şi impozite prin mijloace electronice.

"Aceste sisteme au fost dezvoltate independent unul de celălalt, în implementarea lor nu s-a ţinut cont de posibilitatea interoperabilizării lor şi integrarea lor în cadrul unui sistem naţional. În privinţa celorlalte autorităţi publice centrale sau locale, acestea nu au dezvoltat până în acest moment un sistem de plată electronică a taxelor şi impozitelor. În acest sens, cetăţenii şi firmele din România sunt privaţi de posibilitatea de a efectua plăţi electronice online", se spune în nota de fundamentare.

Documentul citează concluziile unu studiu al Băncii Mondiale din anul 2008, care arată că, la nivel global, introducerea de tehnologii IT&C în cadrul interacţiunii cetăţean - stat şi mediul de afaceri - stat a generat importante reduceri de cheltuieli, ajungând până la 80% în cazuri punctuale, precum Australia sau Noua Zeelandă.

"În cazul României, estimăm o reducere a cheltuielilor de aproximativ 40% în cazul implementării unui sistem naţional integrat funcţional precum şi o creştere de aproximativ 10% în prima fază în privinţa gradului de colectare a taxelor şi impozitelor", se mai spune în nota de fundamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici