Boc: Băncile străine vor plăti "supraimpozit" pe profit, dacă scot banii din ţară

Guvernul va introduce măsuri dure, precum supraimpozitarea profiturilor obţinute de băncile străine, dacă băncile străine prezente în România nu îşi vor menţine liniile de finanţare în ţară şi vor încălca astfel înţelegerea convenită la Viena în luna martie, a declarat, marţi, premierul Emil Boc.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Boc: Băncile străine vor plăti "supraimpozit" pe profit, dacă scot banii din ţară

Boc: Băncile străine vor plăti "supraimpozit" pe profit, dacă scot banii din ţară (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă băncile străine, prin reprezentanţele lor din România, nu vor înţelege că au fost la bine alături de români, adică au obţinut profituri extrem de importante în România, în vremuri foarte bune, iar acum, când vremurile sunt dificile, vor povara crizei numai pe umerii românilor şi ei să îşi retragă banii la băncile lor din străinatate, atunci Guvernul nu va sta cu mâinile în sân. Avem posibilitatea să aplicăm mai multe măsuri, care sunt şi în alte părţi ale lumii, precum acea taxă Robin Hood, numită supraimpozitarea profiturilor. Sperăm să nu ajungem la această situaţie", a spus Boc, la postul public de radio.

El a atenţionat că Guvernul poate lua "foarte repede" aceste măsuri, dar a asigurat că aceasta nu este dorinţa lui şi a niciunui coleg din Cabinet.

"Sper ca băncile străine să respecte înţelegerea şi să îşi menţină liniile de creditare (...) Nu se pot spăla pe mâini şi să ne trateze ca pe un stat care nu are nicio pârghie să intervină", a spus Boc.

Premierul a arătat că nu a primit semnale conform cărora băncile nu şi-ar menţine liniile de finanţare, dar că "mulţi au spus că au asemenea temeri".

El a apreciat că procesul de creditare ar putea fi relansat începând cu lunile iunie-iulie, după ce Banca Naţională a României va adopta o serie de reglementări specifice în domeniu, fără însă ca aceasta să presupună o revenire la perioada creditului cu buletinul.

Şeful Guvernului a arătat totodată că Executivul va adopta, miercuri, o serie de măsuri de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii, în vederea relansării procesului de creditare.

La sfârşitul lunii martie, FMI a obţinut acorduri scrise de la nouă bănci-mamă ale principalelor instituţii de credit din România, invitate la Viena, care s-au angajat să menţină finanţările acordate la nivelul de la finele lunii februarie şi să garanteze participarea cu capital suplimentar pentru susţinerea subsidiarelor locale.

Băncile care au semnat acorduri sunt Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Piraeus.

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici