Boc către Camera Deputaţilor: Bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului după discuţiile cu FMI şi CE

Premierul Emil Boc a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor, în care arată că proiectele bugetelor de stat şi al asigurărilor pe 2012 vor fi transmise după discuţiile cu FMI şi CE, explicând şi motivele pentru care documentele nu au putut fi deja depuse la Parlament.

Urmărește
115 afișări
Imaginea articolului Boc către Camera Deputaţilor: Bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului după discuţiile cu FMI şi CE

Boc către Camera Deputaţilor: Bugetul pe 2012 va fi trimis Parlamentului după discuţiile cu FMI şi CE (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Proiectele celor două legi pe anul 2012 vor fi transmise la Parlament după definitivarea indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015, cât şi după discutarea atât a indicatorilor microeconomici, cât şi a proiectelor de buget cu experţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene, care vor începe la 25 octombrie - a treia misiune de evaluare a Aranjamentului Stand-by de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional", a precizat Boc.

El a arătat că proiectele au parcurs până la 15 octombrie "toate etapele prevăzute de lege privind calendarul bugetar", dar nu au putut fi depuse la Parlament deoarece pe 20 octombrie avea loc la Bruxelles reuniunea Comisiei Europene cu reprezentanţii statelor membre ale UE în vederea discutării prognozei de toamnă a indicatorilor macroeconomici.

"Aceasta va fi publicată pe site-ul CE la sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie a.c.", se arată în scrisoare.

Premierul a precizat că, potrivit prevederilor Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cadrul macroeconomic pe baza căruia se stabilesc principalii indicatori bugetari, respectiv veniturile şi cheltuielile şi deficitul bugetului general consolidat, trebuie să fie în concordanţă cu prognozele Comisiei Europene.

"Prin acordurile semnate de către România cu Comisia Europeană şi FMI, acorduri aprobate prin lege, s-a convenit că veniturile, cheltuielile şi deficitul bugetar vor fi discutate şi convenite cu reprezentanţii acestor organisme", a adăugat premierul.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, a declarat că Biroul Permanent al Camerei a decis distribuirea acestei scrisori a premierului către deputaţi.

Mircovici a mai spus că scrisoarea premierului Boc i-a nemulţumit pe reprezentanţii opoziţiei, care au criticat forma în care a fost redactată.

"Domnul Zgonea a spus că scrisoarea este o recunoaştere că Parlamentul contează mai puţin, iar domnul Eugen Nicolăescu a spus că există o lege a finanţelor publice ce trebuie respectată. Au mai fost discuţii în Biroul Permanent al Camerei că indicatorii sunt în strategia naţională sau că ar trebui modificată Legea finanţelor publice", a adăugat Niculae Mircovici.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se va afla în România în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar cele mai importante teme de pe agenda de lucru vizează construcţia bugetului pe anul viitor şi reforma companiilor de stat.

Discuţiile care încep cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind construcţia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoză de creştere economică de 2,3-2,5% şi un deficit bugetar în 2012 în limita a 3% din PIB, ţintă asupra căreia insistă Comisia Europeană şi mai puţin FMI.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că negocierile cu FMI vor viza în continuare nivelul deficitului cash, iar în cazul în care deficitul bugetar calculat pe metoda ESA 95 (care cuprinde şi pierderile companiilor de stat) va depăşi ţinta de 3% din PIB, din cauze externe, precum o încetinire a economiilor europene mai abruptă decât se anticipează, se ia în calcul şi posibilitatea ca România să solicite derogare din partea consiliului de miniştri ECOFIN.

Autorităţile de la Bucureşti au decis în luna martie să prelungească înţelegerea existentă cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici