Boc: CE trebuia să ţină cont de schimbarea Guvernului

Estimările negative ale Comisiei Europene (CE) privind deficitul bugetar şi creşterea economică a României în 2009 se bazează pe evaluările şi angajamentele fostei guvernări, iar experţii CE ar fi trebuit să ţină cont de schimbarea Guvernului, a declarat, marţi, premierul Emil Boc, după discuţia cu ambasadorii statelor membre UE la Bucureşti.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Boc: CE trebuia să ţină cont de schimbarea Guvernului

Boc: CE s-a bazat pe datele fostului Cabinet, dar trebuia să ţină cont de schimbarea Guvernului (Imagine: Mediafax Foto)

Întâlnirea dintre şeful Guvernului şi ambasadorii statelor UE a fost organizată la reşedinţa ambasadorului Republicii Cehe, ţară care exercită preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Boc a arătat că în discuţia avută, marţi, cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti a prezentat diferenţele dintre evaluările CE şi cele ale Guvernului român, precizând că intenţia Cabinetului este de a menţine în acest an deficitul bugetar la un nivel în jur de 2%, cu toate constrângerile bugetare aferente.

"Am explicat care este prioritatea noastră în alcătuirea bugetului, filosofia de concepţie a bugetului în jurul unei creşteri economice de 2,5% şi a unui deficit bugetar în jur de 2%. Am prezentat contrastul între ceea ce s-a spus ieri (luni-n.r.) la nivel european cu privire la un deficit de 7% şi am arătat foarte clar că intenţia Guvernului de la Bucureşti este de avea un buget construit în jurul unui deficit de 2%, cu toate constrângerile bugetare pe care le presupune", a declarat şeful Executivului.

Întrebat de presă de unde au apărut aceste diferenţe între datele Guvernului şi cele ale Comisiei Europene, Boc a arătat că acestea sunt determinate de evaluările pe care s-au bazat experţii europeni.

"Am înţeles că ele (datele Comisiei Europene-n.r.) au fost bazate pe evaluările vechii guvernări, pe ceea ce exista anul trecut, atât ca şi deficit bugetar, cât şi angajamente ale vechiului Guvern. Aţi văzut foarte clar că vechiul Guvern a avut numai la nivelul cheltuielilor de personal o creştere cu 35% în 2008 în raport cu 2007, o creştere cu 36% mai mare în domeniul cheltuielilor materiale cu bunuri şi servicii în 2008 decât în 2007 şi, pornind de la o asemenea situaţie, s-a făcut o asemenea evaluare. Poate trebuia să se ţină cont şi de faptul că la Bucureşti s-a schimbat Guvernul", a spus Boc.

Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din PIB în acest an, de la 5,25% în 2008, respectiv la 7,9% în 2010, reflectând creşterea nesustenabilă a pensiilor şi impactul reducerii contribuţiilor sociale.

CE a redus totodată semnificativ prognoza de creştere economică a României pentru 2009 şi 2010, de la 4,7% la 1,75% şi, respectiv, de la 5% la sub 2,5%, din cauza dificultăţilor de pe pieţele de credit, deteriorării indicilor de încredere şi înrăutăţirii condiţiilor de pe piaţa muncii.

Comisia a menţionat însă că varianta revizuită a bugetului pe 2009, elaborată de noul guvern PDL-PSD, nu a fost luată în considerare la elaborarea prognozei.

Şi Comisia Naţională de Prognoză a anunţat, luni, modificări în prognoza privind evoluţia principalilor indicatori macroeconomici în perioada 2008- 2013. Instituţia anticipează o creştere economică de 7,9% pentru 2008, față de estimarea de 9,1% din noiembrie 2008, şi a revizuit în scădere previziunea pentru 2009, de la 6% la 2,5%, potrivit prognozei interimare.

În replică la datele Comisiei Europene, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, luni, că ţinta actualei guvernări este de a face un buget care să realizeze o creştere economică de 2,5% şi un deficit de până în 2% şi a arătat că diferenţa de viziune dintre estimările Guvernului şi prognoza CE poate fi explicată prin "diferenţele de perspectivă" asupra veniturilor şi cheltuielilor.

Premierul Emil Boc a anunţat, săptămâna trecută, că proiectul de buget pentru 2009 va fi construit pe o creştere economică de 2,5%, faţă de 7,8% anul trecut, şi un deficit bugetar estimat în jurul a 2% din PIB.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, că economia va ateriza de la o creştere de 7,9%, în 2008, la 2,5% în acest an.

În 2007, România a înregistrat o creştere economică de 6%, cu 1,9 puncte sub nivelul consemnat în 2006, de 7,9%.

Citeşte şi:

Deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din PIB

CE menţine prognoza de inflaţie pentru România în 2009 şi 2010

CE a redus semnificativ prognoza de creştere economică a României

Proiectul de buget 2009, construit pe o creştere economică de 2,5

Pogea: Prognoza CE privind deficitele bugetare nu este corectă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici