- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Concediul neplătit nu va fi aplicat dacă CC decide în decembrie, trebuie reprogramate investiţii
Guvernul nu mai poate introduce concediul neplătit dacă judecătorii Curţii Constituţionale se pronunţă în acest caz la 9 decembrie şi trebuie să caute alte soluţii de limitare a cheltuielilor, ca reprogramarea unor investiţii,o decizie în acest sens fiind deja luată în cazul investiţiilor în parcuri.
Boc: Concediul neplătit nu va fi aplicat dacă CC decide în decembrie, trebuie reprogramate investiţii (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Dacă decizia Curţii Constituţionale cu privire la cele 10 zile de concediu fără plată vine în timp util, atunci acea decizie din lege, care stă la baza acordului cu FMI, se poate aplica. Dacă decizia Curţii rămâne pe 9 decembrie, atunci ea nu mai poate fi aplicată. Nu se mai poate aplica dacă rămâne decizia Curţii pe 9 decembrie, dar oricând, pe baza procedurilor legale, un termen se poate decala", a spus Boc, la Realitatea TV.
El a arătat că, în lipsa economiilor care ar fi rezultat din aplicarea concediului neplătit, Guvernul caută alte soluţii în interiorul bugetului pentru a menţine ţinta de deficit în limita convenită cu FMI pentru acest an, de 7,3% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"În lipsa acelei economii va trebui să găsim altă soluţie în interiorul bugetului, pentru a încerca să rămânem în ţinta de deficit de 7,3%. Putem să facem aşa cum am făcut la investiţiile la parcuri şi spaţii verzi, care trebuia făcute în luna noiembrie, dar le-am reprogramat pentru luna martie a anului viitor, când şi anotimpul este propice pentru un asemenea tip de lucrări. Şi, evident, vom face ajustările necesare în interiorul bugetului", a spus Boc.
Premierul interimar a anunţat astfel că Executivul a decis deja ca investiţiile pentru realizarea de parcuri şi spaţii verzi, programate pentru luna noiembrie, să fie amânate pentru luna martie 2010.
Guvernul a decis, la începutul lunii octombrie, să finanţeze cu 123 milioane lei un număr de 183 proiecte de înfiinţare şi reabilitare de spaţii verzi din localităţi din întrega ţară, Ministerul Mediului anunţând atunci că proiectele privesc dezvoltarea şi modernizarea spaţiilor verzi din localităţi şi înfiinţarea de noi parcuri, scuaruri şi aliniamente plantate ori reabilitarea celor existente, iar realizarea acestora va conduce la reducerea concentraţiilor de noxe din aer, creşterea suprafeţelor spaţiilor verzi din localităţi şi apropierea mărimii acestora de standardele europene în domeniu.
Faptul că Executivul a alocat fonduri pentru înfiinţarea de parcuri în sezonul rece, într-o perioadă de criză economică, a fost criticat de către opoziţie.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, să amâne pentru 9 decembrie discuţiile pe sesizările (PNL) privind legile reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice, a educaţiei şi a salarizării unice pentru bugetari, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament în 15 septembrie.
Proiectul de lege privind reorganizarea unor autorităţi include şi un capitol privind reducerea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar prin acordarea a zece zile de concediu fără plată.
Tema concediului neplătit a fost discutată şi la întâlnirea de joi seara dintre premierul interimar, Emil Boc, şi membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI).
La finalul discuţiilor, surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul caută soluţii pentru a acoperi surplusul de cheltuieli de personal generat de amânarea concediului fără plată al bugetarilor şi speră ca aceste costuri să poată fi susţinute şi din încasările la buget, în condiţiile în care Executivul demis nu mai poate efectua în 2009 rectificări bugetare.
Ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, că amânarea deciziei privind concediul fără plată al bugetarilor va pune presiune pe cheltuielile de personal şi va fi nevoie de măsuri compensatorii, pentru ca deficitul bugetar să se încadreze în ţinta negociată cu FMI, de 7,3% din PIB.
El a arătat că nu a solicitat FMI modificarea parametrilor stabiliţi în acord.
Potrivit ministrului, anularea celor zece zile de concediu fără plată în sectorul bugetar ar presupune cheltuieli suplimentare de 1,6 miliarde lei, care pun în pericol ţinta de deficit, de 7,3% din PIB.
El a arătat că, deşi execuţia bugetară a fost în limitele acordului cu FMI după primele nouă luni, cu un deficit de 5,14% din PIB faţă de 5,4% din PIB pragul convenit cu Fondul, există riscul ca până la finele anului deficitul să iasă din ţintă.
O delegaţie a FMI se află la Bucureşti, pentru a doua evaluare a acordului de finanţare încheiat cu România.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO