- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Contractul cu Sterling este unul bine făcut, nu poate fi uşor reziliat
Contractul încheiat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi Sterling este unul "bine făcut, nu pe colţ de masă", de firme specializate, fără a putea fi uşor reziliat, fiind singurul act legat de perimetrele XIII Pelican şi XV Midia care face referire la decizia CIJ, a declarat premierul Boc.
Boc: Contractul cu Sterling este unul bine făcut, nu poate fi uşor reziliat
Referirea indică faptul că după decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, dreptul de explorare se transformă într-unul de exploatare. Contractul prevede totodată trecerea de la principiul împărţirii producţiei între firmă şi stat la un acord petrolier şi de concesiune, cu plata doar a unei redevenţe, a spus Boc, la postul B1 TV.
Premierul a mai arătat că şi contractul din 1992 va fi desecretizat, pentru a clarifica problema împărţirii producţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Noi aveam contract de exploatare şi împărţire a producţiei dintre România şi s-a transformat într-un acord petrolier şi de concesiune, adică în loc să mai împărţim profitul, minim 45% cât era înainte. acum este o redevenţă. Dacă nu greşesc, pentru că trebuie să verficăm contractul din 1992 care urmează să fie desecretizat, acolo proporţiile sunt 55-45 %, unii spun că 45 pentru noi, 55 pentru ei, alţii spun invers, va trebui să verificăm. De la acea proporţie, acum se ajunge la plata unei redevenţe. Dacă ne uităm în contract, avem redevenţă pentru ţiţei şi redevenţă pentru gaze naturale. Redevenţa este de la 3,5% la 13,5% în funcţie de zăcămintele care se prelucrează. Deci, în loc de 55%, se ia între 3 şi 13%. Trebuie văzut şi dacă trebuia licitaţie, unii spun că pe Legea petrolului nu trebuia, alţii spun că orice concesiune trebuie făcută prin licitaţie", a arătat Boc.
El a precizat că Bogdan Găbudeanu a fost destituit de la conducerea ANRM pentru că a acceptat clauze confidenţiale care nu sunt normale pentru un contract de interes public.
Premierul a adăugat că nu va ezita să se adreseze organelor judecătoreşti, inclusiv Parchetului, în cazul în care modul de încheiere a ultimului act adiţional la contractul dintre Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) şi compania Sterling indică elemente de răspundere penală.
El s-a referit şi la eventualitatea anulării acestui contract, în baza cadrului legal, dacă va fi nevoie.
Citeşte şi
Boc a desecretizat actul adiţional cu Sterling
Boc cere declasificarea contractului cu Sterling
Nicolae Vidu a demisionat din funcţia de administrator al Rompetrol Well Services
Patriciu spune că nu are legătură cu perimetrele din Marea Neagră
Geoană: Guvernul să facă lumină în concesionările din Marea Neagră PNL: Concesionările din Marea Neagră, acordate de Guvernul Stolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO