Boc: Dacă nu vin banii de la FMI, Guvernul va împrumuta din alte surse, la costuri mai mari
Guvernul se poate împrumuta de pe piaţa internă, la o dobândă mult mai mare decât cea percepută de FMI, în cazul în care tranşele de bani de la FMI şi Comisia Europeană nu vor fi acordate până la sfârşitul anului deoarece nu s-a format un nou guvern, a declarat premierul în exerciţiu Emil Boc.
Boc: Dacă nu vin banii de la FMI, Guvernul va împrumuta din alte surse, la costuri mai mari (Imagine: Mediafax Foto)
"S-ar putea să ne coste mult mai mult plata salariilor şi a pensiilor în decembrie decât dacă i-am fi primit de la CE şi FMI. În funcţie de decizia pe care o va avea Comisia Europeană şi FMI, vom decide de unde ne vom împrumuta, dar la un preţ mai mare sau la un cost mai mare, de pe piaţa internă sau din alte surse", a declarat sâmbătă, la Realitatea TV, premierul Boc.
El a subliniat că dacă Guvernul nu ar fi fost demis de Parlament, nu ar fi fost amânată delegaţia de evaluare a FMI şi CE, programată pentru finele lunii octombrie, iar tranşele de la aceste instituţii ar fi fost acordate cu siguranţă în luna decembrie.
"Dacă nu cădea Guvernul, nu exista nici cel mai mic risc ca anul acesta să avem o problemă cu plata salariilor, pensiilor, alocaţiilor sociale şi a banilor pentru investiţii. Dacă nu se formează un guvern în perioada următoare, există riscul să nu vină tranşele din decembrie şi, nevenind tranşele, există un anumit risc de nu putea plăti în integralitate salarii şi pensii", a afirmat Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Militarii nord-coreeni din Ucraina, instruiţi să se autodetoneze înainte de a fi capturaţi
-
Japonia, Filipine şi SUA consolidează parteneriatul trilateral pentru asigurarea stabilităţii în Asia
-
Bilanţ actualizat. Creşte numărul deceselor provocate de incendiile din California
El a precizat că, deocamdată, Guvernul nu are în vedere să transfere banii alocaţi pentru investiţii în vederea asigurării plăţii pensiilor şi salariilor.
Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat, vineri, că ruperea acordului cu FMI ar fi un dezastru, "pentru că sunt mulţi bani", iar rezervele interne sunt limitate.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1055. Suedia îşi va spori prezenţa militară în Marea Baltică în urma unui presupus sabotaj de cablu / Zelenski: Premierul slovac Fico a refuzat ofertele Kievului de a ajuta la aprovizionarea cu gaze
-
astăzi, 08:00
Australian Open. Sorana Cîrstea a fost eliminată în primul tur al turneului