Boc: Deficitul bugetar a urcat la 5,04% din PIB, la 1 octombrie

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 5,04% din PIB, la 1 octombrie, a anunţat, joi seara, premierul în exerciţiu, Emil Boc.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Boc: Deficitul bugetar a urcat la 5,04% din PIB, la 1 octombrie

Boc: Deficitul bugetar a urcat la 5,04% din PIB, la 1 octombrie (Imagine: Mediafax Foto/Octav Ganea)

"La 1 octombrie, deficitul bugetar este de 5,04, în raport cu 5,05 cât era permis în acordul cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional", a spus Boc, la Realitatea TV.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că bugetul general consolidat a înregistrat, în primele nouă luni, un deficit de 5,03% din PIB, pe fondul unor venituri estimate la 23,4% din PIB şi a unor cheltuieli publice reprezentând 28,4% din PIB.

Potrivit oficialului MFP, în intervalul ianuarie - septembrie, deficitul bugetar s-a ridicat, în termeni absoluţi, la aproape 25 de miliarde lei, încasările la bugetul general consolidat totalizând 116,3 miliarde lei, iar cheltuielile 141,2 miliarde lei.

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 4,5% din PIB după primele opt luni ale anului, în urcare cu un punct procentual comparativ cu nivelul înregistrat la finele lunii iulie, de 3,5% din PIB-ul revizuit. La finele lunii august, veniturile indicau o scădere cu 6,6% faţă de intervalul similar din 2008, în timp ce cheltuielile totale erau în urcare cu 8,3%.

Fondul Monetar Internaţional a fost de acord, la începutul lunii august, după prima evaluare a acordului stand-by de împrumut, cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3% în 2009, de la proiecţia anterioară de 4,6%.

Noua proiecţie a pornit de la faptul că veniturile bugetare sunt prognozate să fie mai reduse în acest an cu 17 miliarde lei faţă de estimarea iniţială.

În primele şase luni ale anului, deficitul bugetar a fost finanţat în principal prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, urmate de acordarea primelor tranşe de la Comisia Europeană, primul împrumut de la Banca Mondială (BM) şi ulterior o parte dintr-o tranşă de la FMI.

România are un acord de împrumut stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici