Boc: Deficitul bugetar pe 2010 va fi ridicat dacă evaluările impun modificări, acum ţinta rămâne 5,9%

Guvernul va reevalua ţinta de deficit bugetar pentru 2010 în sensul creşterii acesteia dacă evaluările economiei pe parcursul anului vor indica modificări faţă de prognoza actuală, dar deocamdată obiectivul rămâne atingerea unui deficit de 5,9% din PIB, a declarat, joi seara, premierul Emil Boc.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Boc: Deficitul bugetar pe 2010 va fi ridicat dacă evaluările impun modificări, acum ţinta rămâne 5,9%

Boc: Deficitul bugetar pe 2010 va fi ridicat dacă evaluările impun modificări, acum ţinta rămâne 5,9% (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Deocamdată, bugetul este construit pe o ţintă de deficit de 5,9% şi o creştere economică de 1,3%, pe baza prognozelor Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Naţionale a României şi Comisiei Naţionale de Prognoză. Dacă se vor schimba evaluările, ca în 2009, le vom reevalua şi noi, dar deocamdată nu a avut loc nicio discuţie în acest sens", a spus Boc, la postul public de televiziune.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat recent că România ar trebui să negocieze cu Fondul posibilitatea ca pentru un an sau doi să permită un deficit bugetar mai mare cu 1-2 puncte procentuale din PIB, iar diferenţa să fie folosită exclusiv pentru proiecte de investiţii cu efect multiplicator în economie.

Marţi, reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat agenţiei MEDIAFAX că ţinta de deficit bugetar negociată pentru acest an de FMI şi autorităţile române este deja "foarte mare", iar instituţia va analiza la următoarea evaluare şi modul în care Guvernul a redus cheltuielile bugetare.

Surse participante la discuţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi miniştri au declarat, marţi seara, agenţiei MEDIAFAX, că şeful statului a avertizat Guvernul că datele economice indică riscul ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în 2010 şi că reducerea cu 5% a costurilor de personal agreată cu FMI nu este suficientă, cerând astfel măsuri suplimentare, precum eliminarea oricăror excepţii de la impozitare.

Ţinta de deficit bugetar convenită cu Fondul Monetar Internaţional pentru acest an este 5,9% din PIB.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat pentru MEDIAFAX, săptămâna trecută, că Fondul a redus estimarea privind creşterea economică a României în acest an de la proiecţia anterioară de 1,3% la 0,8%.

O misiune a FMI se va afla în România în perioada 27 aprilie - 7 mai pentru a evalua dacă au fost îndeplinite condiţiile asumate prin acordul stand-by. Raportul de evaluare va fi discutat în a doua jumătate a lunii iunie în board-ul FMI, care va decide dacă eliberează cea de-a cincea tranşă din acord, în valoare de 850 de milioane de euro.

O misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat la Bucureşti în luna ianuarie pentru a doua şi a treia evaluare a acordului stand-by. În urma evaluării, FMI a acordat României la finele lunii februarie tranşele a treia şi a patra, în sumă de aproximativ 2,4 miliarde euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici