Boc despre exploatarea de la Roşia Montană: Nu am fost şi nu sunt un fan al acestui proiect

Fostul premier Emil Boc spune că nu a fost şi nu este un fan al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, pentru că nu are datele necesare cu privire la impactul pe care acesta îl are pe termen lung asupra mediului.

Urmărește
472 afișări
Imaginea articolului Boc despre exploatarea de la Roşia Montană: Nu am fost şi nu sunt un fan al acestui proiect

Emil Boc (Imagine: Theodor Pana/ Mediafax Foto)

Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că atunci când era premier nu a primit avizul de la Ministerul Mediului pentru acest proiect, pentru că nu era gata expertiza, aceasta nefiind finalizată nici până în prezent.

Întrebat cum comentează decizia Guvernului, care a aprobat proiectul ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, Boc a spus că "nici acum nu este gata raportul de mediu".

"De ce să vă spun? Oricum nu scrieţi nimic, nu are nici un rost, e un joc cu sumă zero, am văzut multe la viaţa mea, aşa că... Eu îmi păstrez aceeaşi opţiune, pe care am avut-o şi când am fost prim-ministru, nu am fost şi nu sunt un fan al acestui proiect, am spus-o de fiecare dată, pentru că nu am datele necesare cu privire la impactul pe care-l are pe termen lung asupra mediului înconjurător. Nu mi-am schimbat punctul de vedere, nu era gata raportul de mediu, nici acum nu este gata. Întrebaţi, că de scris oricum nu scrieţi, haideţi să vedem dacă o să scrieţi mult despre Roşia Montană", a spus Emil Boc.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.

Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.

În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici