Boc: Discuţia cu FMI privind un eventual nou acord va începe la 20 ianuarie

Discuţiile dintre autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional privind posibilitatea unui nou împrumut încep la 20 ianuarie, când delegaţia FMI revine la Bucureşti, opinia actuală fiind că România ar putea avea nevoie de un acord-cadru, fără o sumă concretă, a afirmat, la ProTV, premierul Boc.

Urmărește
70 afișări
Imaginea articolului Boc: Discuţia cu FMI privind un eventual nou acord va începe la 20 ianuarie

Boc: Discuţia cu FMI privind un eventual nou acord va începe la 20 ianuarie (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Începând cu 20 ianuarie, când, cel mai probabil, delegaţia Comisiei Europene şi a FMI se va întoarce în România, vom discuta despre posibilitatea unui nou împrumut şi, în cadrul acelor discuţii, vom evalua alternativele posibile. Punctul de vedere, deocamdată, pe care îl avem este acela că România ar putea avea nevoie de un acord fără sumă de bani concretă, doar un acord-cadru, pentru a preveni populismele în viitor ale politicienilor", a spus Boc, duminică, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV.

El a susţinut că, până în prezent, nu s-a discutat cu FMI despre niciun fel de sumă aferentă acestui posibil viitor acord.

"Nu solicităm bani concreţi, este un acord din acesta preventiv, pentru a evita derapajele în viitor ale României şi de a nu cădea din nou în patima populismului. Nu am discutat despre niciun fel de sumă şi, repet, acest acord este unul preventiv: în cazul în care va fi nevoie, să putem apela. Dar scopul principal al viitorului acord, dacă se va încheia, pentru că această decizie nu a fost luată încă în totalitate, va fi scopul preventiv şi de a evita ca în plan intern să se mai ia decizii contrare intereselor ţării, din punct de vedere economic", a spus Boc.

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat, la finalul evaluării din noiembrie, că Fondul va discuta la următoarea evaluare, programată pentru începutul anului viitor, condiţiile şi tipul noii înţelegeri cu România, care va fi încheiată după finalizarea actualului acord stand-by.

Jeffrey Franks declara anterior, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că noul aranjament pe care autorităţile române îl vor încheia cu instituţia internţională va avea "cu siguranţă" o valoare mai mică decât împrumutul actual de 13 miliarde euro, iar banii vor putea fi atraşi de autorităţi doar dacă vor apărea probleme neprevăzute.

De asmenea, la mijlocul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu afirma la Pro TV, că este un susţinător fără rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza împrumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit care va fi pusă la dispoziţie în cazul în care situaţia internaţională o va impune.

România are un acord în derulare cu FMI, UE şi Banca Mondială în valoare de 20 de miliarde de euro, dintre care 13 miliarde euro contractate de la Fondul Moentar Internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici