Boc: Firme care au în proprietate doar o geantă contractează proiecte UE, dar nu le pot cofinanţa

Problemele înregistrate în absorbţia fondurilor europene sunt generate şi de imposibilitatea acelor firme care "au în proprietate doar o geantă" de a prezenta băncilor garanţiile solicitate şi a obţine credite bancare pentru cofinanţarea proiectelor UE, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Boc: Firme care au în proprietate doar o geantă contractează proiecte UE, dar nu le pot cofinanţa

Boc: Firme care au în proprietate doar o geantă contractează proiecte UE, dar nu le pot cofinanţa (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

El a arătat, la finalul unei întâlniri cu oamenii de afaceri, că au fost sesizate numeroase situaţii în care firme care "au în proprietate doar o geantă" contractează proiecte UE de sute de milioane de euro, dar nu pot obţine credite bancare pentru cofinanţare deoarece nu dispus de garanţii.

"Nu este posibil să ceară fonduri europene o firmă care are în proprietate doar o geantă. Problemele apar deoarece sunt multe situaţii în care proiecte sunt contractate de firme fără acoperire financiară. Este nevoie de o partajare a responsabilităţilor în absorbţia fondurilor UE, între Guvern şi mediul de afaceri", a spus Boc.

Premierul a precizat că, săptămâna viitoare, va fi organizată o nouă discuţie pe tema fondurilor europene.

Premierul Emil Boc declara la sfârşitul anului trecut, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai băncilor comerciale, că una dintre problemele identificate este aceea că, în 2008, firmele nu erau obligate să prezinte băncilor scrisori de confort sau declaraţii pe proprie răspundere pentru a obţine credite, iar mulţi dintre contractori sunt în prezent în imposibilitatea de a mai asigura cofinanţarea proiecte sprijinite şi din fonduri UE.

El a precizat atunci că a convenit cu băncile ca acele proiecte pentru care firmele nu mai pot asigura cofinanţarea să fie reziliate.

Ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, prezentată de MEDIAFAX în luna noiembrie, relevă că Guvernul se angajează să acorde prioritate cofinanţării proiectelor UE atunci când lansează noi investiţii, să prioritizeze actualul portofoliu de proiecte astfel încât să fie susţinute în principal acele investiţii pentru care pot fi asigurate fonduri şi să evalueze gradul de bancabilitate al proiectelor contractate de firme private.

Tot pentru un nivel mai mare de fonduri comunitare atrase, în scrisoarea convenită cu FMI este prevăzută trecerea Unităţii de Management al proiectelor UE de la Ministerul Finanţelor în subordinea directă a primului-ministru, concomitent cu întărirea autorităţii acestei structuri pentru a lua "măsurile necesare" în ministere în vederea accelerării absorbţiei fondurilor UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici