Boc: Guvernul discută miercuri propunerea MJ privind averile; cea a opoziţiei e doar jumătate de pas

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că Guvernul va discuta în cursul zilei proiectul MJ privind confiscarea extinsă a averii, el apreciind, în acelaşi timp, că propunerea opoziţiei în acelaşi domeniu este "o jumătate de pas", pentru că nu vizează averile din infracţiuni de corupţie.

Urmărește
7 afișări

"Am văzut că şi opoziţia doreşte acest lucru, şi e un lucru benefic, dar se face un pas sau, mai bine spus, o jumătate de pas. Propunerea anunţată ieri de opoziţie este o jumătate de pas pe linia confiscării averilor ilicite. De ce? Pentru că prin propunerea opoziţiei nu sunt avute în vedere spre confiscare averile dobândite în urma infracţiunilor de corupţie sau a infracţiunilor economico-finaciare. Iar aceste două lucruri, practice, lipsesc de conţinut confiscarea extinsă", a spus Boc.

El a adăugat că, românii, atunci când se vorbeşte despre confiscarea averilor ilicite, se gândesc la cele dobândite prin corupţie sau infracţiuni economico-finaciare.

"De aceea, propunerea Guvernului, pe care o vom analiza astăzi (miercuri, n.r.) şi este pregătită vizează ca această confiscare extinsă să vizeze inclusiv infracţiunile economico-financiare. Cred, în aceste condiţii, că putem să dăm autorităţilor statului instrumentele necesare pentru ca în continuare cetăţenii cinstiţi să fie protejaţi, averea lor să fie garantată, dar, în acelaşi timp, în anumite circumstanţe, când este vorba de săvârşirea unor infracţiuni, de persoane condamnate pentru asemenea cazuri de corupţie, să poată fi inversată sarcina probei şi să facă dovada că averea pe care a dobândit-o este licită. Numai aşa vom putea spune că avem o ţară care să poată să spună că are legislaţia europeană implementată în interes public, nu în interesul politicienilor", a spus premierul.

Ministerul Justiţiei (MJ) a lansat în dezbatere publică, marţi, un proiect de modificare şi completare a Codului penal, prin care introduce instrumentul confiscării extinse a averii, motivând că cele existente nu au contribuit suficient în asigurarea cooperării transfrontaliere eficace în domeniu.

Proiectul propus de MJ vine după ce în 22 iunie, preşedintele Traian Băsescu pleda pentru posibilitatea confiscării "averii extinse", adică a bunurilor înstrăinătate în timpul cercetărilor, cu intenţia de "păcălire" a autorităţilor.

Ulterior, în 27 iunie, Traian Băsescu le-a cerut parlamentarilor să găsească o soluţie pentru transpunerea în legislaţia românească a deciziei 212/2005 a Consiliul ui JAI referitoare la confiscarea averilor obţinute illicit şi să identifice o posibilitate pentru "eliminarea prezumpţiei că orice avere este licită".

PSD a elaborat un proiect de lege care prevede că bunurile aparţinând unor persoane acuzate de fapte ilicite ar putea fi confiscate dacă nu se dovedeşte de către cel care le deţine provenienţa licită, a declarat, luni, preşedintele PSD, menţionând că cere parlamentarilor PDL sprijin la vot.

El a menţionat, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că acest proiect, care prevede inversarea sarcinii probei în legătură cu dobândirea averilor, a fost adoptat din punct de vedere politic de către conducerea partidului. Ponta a făcut un apel la parlamentarii democrat-liberali să voteze proiectul.

"Bunurile provenite sau aparţinând unor persoane acuzate de fapte ilicite pot fi confiscate dacă nu se dovedeşte de către cel care le deţine provenienţa licită a acestora. Se întoarce sarcina probei şi este un sistem european pe care putem să îl aplicăm", a explicat Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici