Boc: La autostrada Cernavodă-Medgidia credeam că există constructori care îşi respectă obligaţiile

Ministerul Transporturilor a fost obligat să modifice programul construcţiei autostrăzii Cernavodă-Medgidia nu din cauza Guvernului, ci pentru că firma constructoare nu şi-a făcut datoria, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului Boc: La autostrada Cernavodă-Medgidia credeam că există constructori care îşi respectă obligaţiile

Boc: La autostrada Cernavodă-Medgidia credeam că există constructori care îşi respectă obligaţiile (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti dacă nu s-a hazardat atunci când a anunţat că Guvernul va finaliza această lucrare.

"Firma care nu şi-a făcut datoria nu făcea parte din ceea ce eu mă aşteptam să se întâmple în România. Eu am crezut că în România există constructori de bună credinţă, care îşi respectă obligaţiile contractuale. Din nefericire, nu peste tot este aşa, de aceea ministerul a fost nevoit să îşi modifice programul, nu datorită Guvernului, ci datorită faptului că firma nu şi-a făcut datoria", a spus Boc.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a notificat compania franceză Colas cu privire la rezilierea contractului pentru proiectarea şi execuţia tronsonului de autostradă Cernavodă-Medgidia şi va organiza o altă licitaţie.

Potrivit CNADNR, compania franceză nu a finalizat proiectarea autostrăzii decât pentru 6 kilometri din cei peste 20 de kilometri ai traseului şi nu a obţinut avizele şi acordurile necesare, inclusiv autorizaţia de construire, însă solicită costuri suplimentare importante şi prelungirea termenului de execuţie cu doi ani.

În prezent, se află în execuţie un tronson de 5,5 kilometru la care lucrările au început cu întârziere, în vara anului trecut.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, marţi, că firma franceză a cerut suplimentarea valorii contractului cu 16 milioane euro, din cauza modificării traseului pe o distanţă de 14 km din lungimea totală de 20 km a tronsonului.

Ministrul a menţionat şi alte motive pentru care a decis rezilierea contractului, respectiv solicitarea pentru prelungirea termenului final cu doi ani, pentru 2013, nefinalizarea proiectului pe o distanţă de 14 km şi începerea construcţiei pe o distanţă de 5,5 km cu un an întârziere, respectiv în vara anului 2010.

Ca reacţie la anunţul ministrului privind rezilierea contractului, Colas a susţinut că a primit autorizaţiile şi terenurile doar pentru construcţia a 6 km din tronsonul Cernavodă-Medgidia, aşteptând decizia oficială pentru restul de 14 km.

Colas a primit în noiembrie 2008 contractul pentru tronsonul de autostradă Cernavodă-Medgidia, în valoare de 224 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici