Boc: Legea finanţelor publice locale are costuri sociale, dar aduce însănătoşirea sistemului bugetar

Premierul Emil Boc le-a cerut, marţi, senatorilor să aprobe proiectul Legii finanţelor publice locale, care vizează raţionalizarea cheltuielilor şi a personalului administraţiei publice locale, chiar dacă actul normativ aduce "unele" costuri sociale, însă pentru "însănătoşirea" sistemului bugetar.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Boc: Legea finanţelor publice locale are costuri sociale, dar aduce însănătoşirea sistemului bugetar

Boc: Legea finanţelor publice locale are costuri sociale, dar aduce însănătoşirea sistemului bugetar (Imagine: Florin Novac/Mediafax Foto)

"Doamnelor şi domnilor senatori, vă solicităm adoptarea actului normativ în forma propusă de către Guvern, chiar dacă are unele costuri de natură socială, ele aduc acea însănătoşire necesară sistemului bugetar", a spus primul-ministru în plenul Senatului.

Şeful Executivului a precizat că motivele principale care au dus la conceperea acestei legi sunt raţionalizarea cheltuielilor publice locale şi raţionalizarea aparatului de lucru al administraţiei publice.

"Este un lucru de bun simţ să prognozezi venituri în raport cu ceea ce ai încasat în ultimul an şi să nu supradimensionezi. Dacă ai încasări mai mari, ai posibilitatea pe parcursul anului să vii cu rectificări de buget şi să-ţi măreşti cheltuielile. Dar, în cazul în care se arată şi se demonstrează că pe ultimii doi ani ai avut încasări la componenta venituri 50% sau 60% din cât ai prognozat, nu-l mai poţi lăsa în continuare pe acel agent al autorităţii locale să meargă cu supradimensionarea veniturilor, pentru că asta se întoarce împotriva noastră, a tuturor, împotriva economiei, pentru că rămân facturi restante neachitate şi acest lanţ al slăbiciunilor conduce la blocaje economice", a afirmat Boc.

Primul-ministru a precizat că există comune şi oraşe care, la un număr echivalent de locuitori, au aparate ale administraţiei publice locale foarte diferite.

"În momentul de faţă există diferenţe uriaşe între diversele administraţii locale cu privire la numărul de personal. Astfel, există comune cu populaţie între 1.500 şi 3.000 de locuitori, cu 10 posturi salarizate, iar altele cu peste 60. (...) Sau, la oraşe, între 10.000 şi 30.000 de locuitori, există oraşe cu 50 de posturi, iar altele cu peste 300. Nu este firesc şi nu este sănătos şi corect cu banul public", a afirmat premierul.

"Aici se risipesc bani. Pentru asta am venit cu acest proiect de act normativ, de raţionalizare a cheltuielilor publice, de raţionalizare a personalului, care numai populară nu este măsura, dar corectă cu ce înseamnă toţi cei care plătesc impozite şi taxe la bugetul de stat", a conchis Boc.

Emil Boc a spus că în prezent "sponsorizăm" un aparat bugetar care nu se justifică din punct de vedere al eficienţei economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici