- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Limitatarea prin Constituţie a deficitului şi datoriei publice, necesară împotriva populismului
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că limitarea, prin Constituţie, a deficitului şi a datoriei publice este necesară "pentru a avea o pavăză împotriva oricăror politici populiste de a cumpăra voturi pe bani publici".
Boc: Limitatarea prin Constituţie a deficitului şi datoriei publice, necesară împotriva populismului (Imagine: Mediafax Foto)
Premierul a spus, la o dezbatere, că aceste limitări nu reprezintă o noutate în statele europene. "Avem precedentul Germaniei, care a introdus o dispoziţie similară privind echilibrul bugetar în noua sa Constituţie. În Franţa, discuţiile pe această temă sunt avansate. Cred că această regulă este absolut necesar să fie impusă la nivel constituţional", a spus Boc.
Potrivit preşedintelui PDL, criza a arătat cât de vulnerabile pot fi Guvernele şi ţările în faţa populismului, demagogiei şi a politicilor iresponsabile pentru a cumpăra voturi cu bani publici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"Avem nevoie de o asemenea prevedere pentru a avea o pavăză împotriva oricăror politici populiste de a cumpăra voturi pe bani publici, iar lecţia pe care România a trăit-o în 2008şi experienţa din ultimii doi ani ne demonstrează cât de uşor este să pui ţara în pargul colapsului prin politici economice iresponsabile. Acesta a fost cazul în anul 2008 când, într-un an de maximă creştere economică, România a avut un deficit de minus 5,4 % şi în acest an de maximă creştere economică, ratingul de ţară a scăzut de la Investment Grade la Junk deşi era an de maximă creştere economică. Şi a fost nevoie de doi ani de sacrificii din partea românilor în primul rând şi am să le mulţumesc ori de câte ori o să am ocazia, pentru că fără eforturile lor nu ar fi fost posibil ca România să aibă astăzi stabilitate economică şi să poată spera la o creştere economică sănătoasă", a adăugat premierul.
El a spus că, după doi ani de sacrificii, România se află în perioadă de stabilitate, cu perspectivă de creştere de 1,5-2% anul acesta, de 3-4% anul viitor şi cu un deficit care anul viitor va fi în jur de 3%.
"Acest lucru înseamnă sacrificarea imaginii politicienilor. Pentru a evita ca în viitor România să mai fie expusă unor astfel de derapaje, avem nevoie de această prevedere constituţională", a mai spus Boc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”