El a arătat că şi domeniul energetic a fost grav afectat de criza economică, prin diminuarea volumului de investiţii şi amânarea unor proiecte în principal în sectorul de petrol şi gaze, şi a apreciat totodată că ultima criză a gazelor, din 2009, impune identificarea de către statele din centrul şi estul Europei a unor soluţii alternative pentru asigurarea securităţii energetice.
În opinia premierului, în actualul context este nevoie atât de un mecanism de anticipaţie şi reacţie a unor astfel de crize la nivelul Uniunii Europene, cât şi de o coordonare mai bună între statele din regiune, cu un mai mare sprijin din partea UE.
Şeful Guvernului a amintit că România a încheiat recent înţelegeri cu Georgia şi Azerbaidjan pentru o colaborare trilaterală în sectorul energiei.
„Un alt obiectiv important pentru strategia energetică a României este extinderea interconectării între sistemele noastre energetice şi cele ale statelor vecine, în sectorul gazelor şi electricităţii”, a adăugat Boc, făcând referire în acest sens la colaborarea cu Ungaria privind interconectarea reţelelor de gaze.
Premierul Emil Boc participă, în intervalul 24-25 februarie, la două reuniuni organizate la Budapesta la nivel de şefi de Guvern, având ca teme Dunărea şi energia.