- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.10.2011, 10:21)
- Thomas Dinca ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Pericolul reintrării în recesiune anul viitor nu este complet înlăturat, este oricând posibil
Pericolul revenirii recesiunii anul viitor nu este complet înlăturat, motiv pentru care Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri, precum manageri privaţi la companii de stat şi finalizarea doar a investiţiilor care se justifică, renunţând la cele care nu sunt necesare, afirmă premierul Emil Boc.
Urmărește
422 afișări
Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Se vorbeşte tot mai mult la nivelul Uniunii Europene de pericolul revenirii recesiunii în anul 2012. Eu spun că acest pericol nu este complet înlăturat şi că oricând este posibil. Pentru a evita revenirea României în recesiune, nu avem altă alternativă decât continuarea reformelor, să cheltuim cât producem şi ceea ce împrumutăm să ducem în investiţii", a spus Boc, la o conferinţă pe teme economice.
El a asigurat că bugetul pentru anul viitor nu va include politici electorale, deoarece stabilitatea macroeconomică este de preferat în locul unor "politici aventuriere".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
"În politica pentru 2012 nu veţi găsi nimic care să aibă de-a face cu anul electoral, cu toate consecinţele pentru ceea ce înseamnă partidele care compun coaliţia, dar cred că o coaliţie responsabilă tocmai printr-un asemenea mod de manifestare îşi poate demonstra credibilitatea", a afirmat premierul.
Surse din cadrul UDMR au declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că parlamentarii UDMR au mandatat conducerea formaţiunii să insiste în Guvern pentru soluţii care să permită anul viitor majorări salariale şi creşterea pensiilor, teme care să fie discutate şi în următoarele întâlniri cu oficialii Fondului Monetar Internaţional.
Şeful Guvernului a precizat însă, în conferinţa economică organizată marţi, că nu vede anul 2012 "în roz" şi că este nevoie de responsabilitate în politica bugetară.
"Dacă există o temere, aceasta este legată de clasa politică, de a nu repeta greşelile politice din 2008. Dacă acestea se vor repeta, România se va scufunda", a spus Boc.
El a arătat că Guvernul este obligat să renunţe la investiţii care nu mai sunt considerate necesare şi să susţină doar proiecte care se justifică, cu riscul ca această politică să nemulţumească autorităţile locale.
"Politica de investiţii nu este însă făcută numai de guvern, ci şi de autorităţile locale, iar acestea trebuie să înţeleagă că nu orice investiţie într-o panseluţă sau într-un parc din pădure aduce efecte benefice în economie", a afirmat şeful Executivului.
Boc a asigurat totodată că Guvernul va limita anul viitor deficitul bugetar la maximum 3%, incluzând şi pierderile unor companii de stat.
"Deficitul pentru anul 2012 trebuie să fie sub 3%, deoarece este un angajament al României în cadrul procedurii de deficit excesiv cu Comisia Europeană. Spun că este posibil ca deficitul să fie sub 3%, pentru că avem o problemă cu companiile de stat care au acumulat în permanenţă arierate, iar orice pierdere a companiei de stat trece pe deficit şi se plăteşte de la buget. Acum se fac evaluările la fiecare companie şi vom şti cât din procentul de 3% din PIB este afectat de companiile de stat", a spus Boc.
Premierul a afirmat, luni, că proiectul bugetului de stat pentru anul viitor a fost finalizat de Guvern, dar va fi înaintat Parlamentului după ce Comisia Europeană (CE) va anunţa prognoza de creştere economică pentru România şi după ce ţinta de deficit pentru 2012 va fi stabilită cu FMI şi CE.
Conform legii, proiectul de buget pentru anul următor trebuie transmis Parlamentului de către Guvern până la data de 15 octombrie a fiecărui an.
Reprezentanţii Guvernului au anunţat însă deja că proiectul de buget va fi finalizat după discuţii cu experţii FMI şi CE, aceştia urmând să sosească la Bucureşti săptămâna viitoare.
Prin ultima scrisoare de intenţie, redactată la finalul misiunii de evaluare din mai-iunie, Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional ca lista companiilor de stat ale căror pierderi trebuie avute în vedere la calculul deficitului bugetar să fie semnificativ restrânsă, de la 30 la doar 10 societăţi, prin scoaterea din evidenţă a aeroporturilor şi CET-urilor locale. Din cele 20 de companii eliminate din listă, unele înregistrează pierderi la nivelul anului trecut, precum CET Braşov (59,9 milioane lei), Centralele de Termoficare Aqua Calor (3,6 milioane lei) sau Uzina Termică Comăneşti (996.000 lei), iar altele, precum o parte din aerogări, sunt pe profit.
Pe listă au fost astfel menţinute doar CN Huilei, CNADNR, Fondul Proprietatea, Metrorex, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, Societatea Naţională a Cărbunelui, CFR Călători, Radiocomunicaţii Navale Radio Constanţa, Compania Naţională de Căi Ferate CFR şi Termoelectrica.
Potrivit strategiei fiscal-bugetare aprobată recent de Guvern, deficitul bugetar în metodologia europeană este prevăzut să scadă la 4,4% din PIB în acest an, la 3% din PIB în 2012, la 2,5% din PIB în 2013, respectiv la 2,2% din PIB în 2014.
Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat însă, în urmă cu o lună, că deficitul bugetar va depăşi anul viitor ţinta de 3% din PIB după metodologia europeană de calcul, chiar şi într-un scenariu optimist în care creşterea economică va fi de 4%, şi că Guvernul ar trebui să identifice urgent măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar cu circa un procent din PIB.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Barroso: Nu anticipăm o recesiune în Europa. Ultimele prognoze arată că va fi o creştere economică modestă
Citește și: Zona euro ar putea reintra în recesiune
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe