Boc: Plecarea Nokia de la Cluj nu are legătură cu Guvernul sau autorităţile locale

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, în judeţul Constanţa, că închiderea fabricii Nokia de la Jucu nu are nicio legătură cu Guvernul sau cu autorităţile locale şi că este o decizie managerială luată de compania respectivă.

Urmărește
292 afișări
Imaginea articolului Boc: Plecarea Nokia de la Cluj nu are legătură cu Guvernul sau autorităţile locale

Boc: Plecarea Nokia de la Cluj nu are legătură cu Guvernul sau autorităţile locale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Decizia lor nu are nicio legătură cu autoritatea locală sau cu Guvernul de la Bucureşti. Este o decizie managerială, de afaceri, ce ţine de costuri şi de competiţia globală în care ne aflăm în acest moment în lume, companii care îşi mută investiţiile în locuri unde au un cost mai ieftin al forţei de muncă, unde au persoane care asigură materialele de lucru mai ieftine şi mă refer aici la ceea ce Nokia a decis să mute în Asia. În Asia, pentru ei şi costul forţei de muncă, dar şi procurarea materialelor necesare este mult mai ieftină, iar pe de altă parte, în Europa se cumpără tot mai puţin telefoane ieftine şi se cumpără tot mai mult telefoane sofisticate, iPhon-uri, în Asia încă se utilizează telefoane mai ieftine, deci sunt considerente de natură tehnică, managerială, dar care evident ne afectează", a declarat Boc, vineri, la Constanţa.

El a mai spus că în luna octombrie vor porni câteva investiţii noi în ţara noastră.

"Acum nu aş vedea totul numai în culori sumbre şi spun asta pentru că vom avea chiar în luna octombrie câteva investiţii noi care vor porni în România, pe de o parte, firme noi care vor deschide afaceri consistente, pe de altă parte, extensia de producţie a uor firme care au afaceri în România. Deci, intrăm într-o epocă în care se realocă multe investiţii şi sunt şanse de a aduce alte investiţii majore în România", a precizat premierul.

Întrebat dacă Bosch intenţionează să investească în ţara noastră, Boc a spus că nu poate da numele companiilor cu care negociază până nu va ajunge la o înţelegere cu aceastea.

"Nu putem face precizări cu privire la niciun concern care vine în România sau îşi anunţă intenţia de a veni în România pentru că o dată ce se face un asemenea anunţ se poate chiar periclita existenţa investiţiei în ţara noastră, atât din perspectiva concuerenţei, cât şi a mişcărilor sindicale care pot porni într-o parte sau alta a Europei. De aceea, nu voi face niciun fel de precizare tehnică referitoare la firmele care intenţionează să vină în România, vă pot spune că există companii interesate să vină în România, dar suntem în plin proces de negociere, când vom finaliza negocierile vom face cunoscut acest lucru", a mai spus Emil Boc.

Atunci când un jurnalist i-a amintit faptul că preşedintele Traian Băsescu a spus că există în continuare multă birocraţie în ţara noastră, Boc a afirmat că în ultima şedinţă de Guvern a luat o decizie care poate duce la reducerea birocraţiei.

"La ultima şedinţă de Guvern, am luat decizia de a lua în subordonare directă Centrul pentru Promovarea Exporturilor şi a Investiţiilor Străine, din două motive principale: primul este acela de a da un răspuns prompt tuturor investitorilor care doresc să realizeze afaceri în România, afaceri de peste un milion de euro şi al doilea, de a coordona de la nivel ministerial procesul de acordare a licenţelor, avizelor, autorizaţiilor prin parteneriat cu autorităţile locale când este cazul sau printr-o muncă pe orizontală cu diversele ministere care au asemenea atribuţii pentru că am constatat că o autorizaţie solicitată de un minister, nu ştie celălalt minister de extistanşţa solicitării şi se pierd zile şi luni, iar în afaceri timpul înseamnă bani", a mai spus Boc.

Grupul finlandez Nokia a anunţat, joi, că va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Procedurile de închidere a fabricii vor fi derulate până la sfârşitul anului.

Premierul Emil Boc le-a spus, miercuri, miniştrilor că există un risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România, deoarece criza economică accentuează competiţia globală, şi că Guvernul trebuie să fie pregătit ca, într-o asemenea eventualitate, să atragă alte investiţii străine în ţară.

Joi seara, după o şedinţă specială a Guvernului, consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass, a declarat că Executivul este în fază avansată de negocieri cu zece companii pentru a atrage investiţii complementare în judeţul Cluj şi a compensa astfel pierderile generate de închiderea fabricii Nokia de Jucu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici