- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Proiectul Nabucco nu este îndreptat împotriva nimănui
Proiectul gazoductului Nabucco este destinat să asigure securitatea energetică în regiune şi la nivelul UE, în condiţiile economiei de piaţă şi fără presiuni politice, nefiind îndreptat împotriva vreunui stat, a afirmat, luni, la Ankara, premierul Emil Boc, înainte de semnarea acordului Nabucco.
Boc: Proiectul Nabucco nu este îndreptat împotriva nimănui (Imagine: Mediafax Foto)
El a arătat, în discursul susţinut înaintea ceremoniei de semnare, că România susţine acest proiect, deoarece gazoductul va asigura securitatea energetică în regiune şi la nivelul Uniunii Europene.
Premierul a apreciat că energia, ca orice marfă, trebuie tranzacţionată în funcţie de principiile economiei de piaţă şi ferită de riscul presiunilor politice.
"Proiectul Nabucco nu este planificat a fi împotriva nimănui, ci este deschis tuturor, în beneficiul cetăţenilor europeni", a adăugat Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Duminică, trimisul special pentru energie în Eurasia al SUA, Richard Morningstar, a declarat, la Ankara, că Rusia este liberă să participe la aprovizionarea gazoducutului Nabucco, iar statele implicate în proiect trebuie s-o accepte ca partener.
Oficialul american a reafirmat opoziţia SUA faţă de aprovizionarea Nabucco cu gaze naturale iraniene, după ce Turcia a anunţat că Iranul ar putea fi implicat în proiect.
Proiectul este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria - acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).
Gazoductul urmează să transporte gaze extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală. Conducta va fi construită pe traseul Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria şi va avea o lungime totală de 3.296 kilometri.
Realizarea proiectului Nabucco va necesita investiţii în valoare totală estimată de aproape opt miliarde euro.
Capacitatea iniţială de transport a conductei este de 8 miliarde metri cubi/an şi este proiectată să crească la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, până în 2020. Spre comparaţie, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde metri cubi.
Lucrările de construcţie urmează să înceapă în 2011, iar intrarea în funcţiune a conductei este preconizată pentru 2014.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO