- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: România nu va avea probleme în a primi următoarele tranşe
România nu va avea probleme în a primi următoarele tranşe din împrumutul convenit cu FMI, deoarece angajamentele asumate pentru acordarea banilor au fost îndeplinite, a declarat, duminică, premierul Emil Boc.
Boc: România nu va avea probleme în a primi următoarele tranşe, angajamentele au fost respectate (Imagine: Mediafax Foto)
"Nu cred că vor fi probleme pentru următoarele tranşe, deoarece angajamentele au fost respectate, iar programul va continua", a spus Boc.
Premierul Emil Boc a discutat, sâmbătă, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale posibilitatea extinderii plafonului şi mecanismului garanţiilor guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor europene, în cazul administraţiilor locale şi instituţiilor publice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
-
Kelemen Hunor exclude posibilitatea unui guvern minoritar: „Nu e loc pentru orgolii sau demonstraţii de forţă”
Potrivit Executivului, nevoia extinderii plafonului şi mecanismului garanţiilor guvernamentale a fost discutată în vederea întăririi capacităţii de absorbţie a fondurilor europene şi a cofinanţării proiectelor, în special cele ale administraţiilor locale şi ale altor structuri care gestionează fonduri europene.
Surse prezente la întâlnirea de sâmbătă dintre premierul Boc şi reprezentanţii instituţiilor internaţionale au declarat însă, agenţiei MEDIAFAX, că oficialii Comisiei Europene insistă pentru realizarea de către Banca Mondială a unui audit privind organizarea şi funcţionarea sectorului public din România.
Potrivit surselor citate, vor fi trecute în acord referiri generale privind reforma sectorului sanitar şi a celei privind protecţia socială, fără fi specificate însă criterii de performanţă sau cantitative pentru aceste componente.
De asemenea, în cadrul discuţiilor de la Palatul Victoria, a mai fost analizată problema arieratelor, unde România a cerut deja o derogare de la criteriul de performanţă stabilit pentru luna septembrie.
Potrivit unor informaţii anterioare, România ar putea să solicite o derogare pe criteriul arieratelor şi pentru decembrie 2009.
Discuţiile au vizat şi Legea pensiilor, care trebuie aprobată până la jumătatea acestui an şi să intre în vigoare în 2011. Totodată, pentru Legea responsabilităţii fiscale termenul a rămas neschimbat, respectiv luna martie.
Discuţiile cu reprezentanţii FMI, CE şi BM vor continua şi în perioada următoare, inclusiv la nivelul ministerelor de resort.
O misiune a FMI se află în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO