Boc: România susţine ultima propunere de regulament CE privind roaming-ul în reţelele internaţionale

România susţine ultima propunere de regulament CE privind roaming-ul în reţele internaţionale, considerând că aceasta este în avantajul cetăţenilor români, a afirmat, luni, premierul Emil Boc, în discuţia cu Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru Agenda Digitală.

Urmărește
551 afișări
Imaginea articolului Boc: România susţine ultima propunere de regulament CE privind roaming-ul în reţelele internaţionale

Boc: România susţine ultima propunere de regulament CE privind roaming-ul în reţelele internaţionale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Comisarul european, aflat în vizită la Bucureşti, a precizat că decizia finală în privinţa acestei propuneri de regulament va fi luată, cel mai probabil, în mandatul preşedinţiei daneze a UE, începând cu 1 ianuarie 2012, şi a arătat că fiecare stat membru al UE va decide mecanismul de implementare al noilor reglementări, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Prezent la întâlnire, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a afirmat că, în cursul acestui an, instituţia va propune o Strategie naţională de informatizare pentru anii 2012-2020, având ca model obiectivele propuse de Agenda Digitală, mai arată sursa citată.

O propunere a Comisiei Europene (CE) prevede ca operatori virtuali de reţele de telefonie mobilă, care nu dispun de infrastructură proprie, să folosească reţelele altor companii, ca urmare a reducerii plafoanelor preţurilor en-gros pentru serviciile de roaming, în următorii trei ani.

Comisia mai doreşte ca utilizatorii de telefoane mobile care călătoresc în străinătate să aleagă un serviciu de roaming mai ieftin de la un furnizor concurent, dar să păstreze numărul de telefon de la operatorul din ţară.

Comisia a mai propus şi reducerea progresivă a plafoanelor pentru preţurile de retail destinate serviciilor voce în roaming, cu scopul de a ajunge până în iulie 2014 la 24 de eurocenţi pe minut, comparativ cu 35 de cenţi în prezent.

Tarifele pentru mesajele text vor fi plafonate la 10 cenţi fiecare, comparativ cu 11 cenţi în prezent.

Este pentru a treia oară când Comisia reduce tarifele operatorilor de telefonie pentru serviciile de roaming. Prima măsură de acest fel a avut loc în 2007, iar a doua în 2009.

Propunerile trebuie să fie aprobate de Parlamentul European şi cele 27 de state membre.

Comisia a stabilit ca termen 1 iulie 2012 pentru intrarea în vigoare a măsurii referitoare la tarifele pentru folosirea reţelelor şi 2014 pentru reducerea tarifelor de roaming.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici