- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc susţine că datoria publică ar creşte la 62% din PIB, în 2012, fără tăierea cheltuielilor
Datoria publică a României va creşte de la sub 30% din PIB la un nivel exploziv şi greu de finanţat, de 62% din PIB în 2012, dacă Guvernul nu va reduce cheltuielile cu salariile şi pensiile, a declarat, duminică, premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.
Boc susţine că datoria publică ar creşte la 62% din PIB, în 2012, fără tăierea cheltuielilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
El a arătat că economiile rezultate din reducerea salariilor şi pensiilor vor fi utilizate pentru reabilitarea unui număr limitat la 400 kilometri drumuri naţionale şi 500 kilometri drumuri judeţene, precum şi la continuarea unor lucrări de infrastructură, precum autostrada Transilvania, Bucureşti-Ploieşti şi Arad-Timişoara.
Premierul a susţinut că Guvernul a fost obligat să recurgă la măsuri de austeritate urmare a creşterii cheltuielilor cu salariile şi pensiile în 2007 şi 2008, cu mult peste nivelul productivităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
"Am avut de ales între alternativa oferită de FMI, de creştere a TVA la 24%, a cotei unice la 20% şi reducerii fondului cu salarii cu 20% şi între reducerea cheltuielilor cu salariile, pensiile şi alte transferuri sociale. Am ales răul cel mai mic", a spus Boc.
Anterior declaraţiei premierului, la Guvern a fost organizată o reuniune a liderilor coaliţiei pe tema FMI, la care a participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor.
Guvernul şi FMI au convenit asupra unei noi ţinte de deficit bugetar pentru acest an, de 6,8%, faţă de obiectivul anterior de 5,9%, şi estimează o creştere economică zero în 2010, după ce prognoza anterioară a fost redusă de la 1,3% la 0,8%.
Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a precizat că board-ul FMI va discuta acordarea celei de-a cincea tranşe a acordului cu România la finele lunii iunie, dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat, în caz contrar data urmând să fie amânată cu câteva săptămâni.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.
Surse oficiale declaraseră anterior pentru MEDIAFAX că deficitul bugetar ar putea fi ţinut sub 7% din PIB fără majorarea taxelor, prin reduceri drastice de cheltuieli şi personal.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul