- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bode: Statul nu poate susţine financiar mai mult de 40% din compania pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
Guvernul nu poate susţine financiar o participaţie mai mare de 40% din compania mixtă care ar urma să investească patru miliarde de euro pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat luni ministrul interimar al Economiei, Lucian Bode.
Lucian Bode (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
"Au fost discuţii cu companii canadiene (pentru participarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 - n.r.) şi din Coreea. Le-am spus tuturor că dimensiunea financiară a României nu poate depăşi 40% din acţiuni", a afirmat Bode într-o conferinţă de presă.
Compania mixtă creată pentru derularea investiţiei este EnergoNuclear, controlată în proporţie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din titluri, şi ArcelorMittal România, care are o participaţie de 6,2%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Bode a adăugat că, la fel ca în cazul proiectului de peste un miliard de euro al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, şi la proiectul reactoarelor nucleare 3 şi 4 problema este finanţarea.
"Sunt bucuros că USL susţine construcţia reactoarelor 3 şi 4, la fel şi a Tarniţa. La ambele proiecte problema este finanţarea, iar asta nu ţine de rapiditatea cu care se mişcă un guvern sau altul", a spus Bode.
Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă a fost proiectată să funcţioneze cu cinci reactoare canadiene din tehnologia canadiană CANDU, dar deocamdată funcţionează doar două unităţi. Statul încearcă de peste patru ani să construiască alte două unităţi, însă nu găseşte investitori.
În 2010 patru companii acceptate în proiect s-au retras - CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia).
În luna aprilie, un director din Ministerul Economiei declara că potenţialii investitori în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă aşteaptă o evaluare "mai apropiată de realitate" a proiectului, estimat de autorităţi la patru miliarde de euro, iar dacă statul nu atrage companii în proiect are varianta de a construi un singur reactor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO