Bogaţii Chinei îşi activează planurile de scăpare, în timp ce Xi Jinping îşi continuă guvernarea

Chinezii bogaţi îşi fac planuri de ieşire din ţara lor natală, pe măsură ce creşte pesimismul cu privire la viitorul celei de-a doua economii mondiale sub conducerea lui Xi Jinping şi a Partidului Comunist Chinez, conform Financial Times.

Urmărește
426 afișări
Imaginea articolului Bogaţii Chinei îşi activează planurile de scăpare, în timp ce Xi Jinping îşi continuă guvernarea

La sfârşitul săptămânii, Xi şi-a consolidat poziţia de cel mai puternic lider de la Mao Zedong încoace. El a rămas în fruntea Partidului Comunist Chinez şi a puternicei sale comisii militare centrale pentru încă cinci ani. În urma congresului PCC, Xi, în vârstă de 69 de ani are acum un control de fier asupra puterii şi potenţialul de a guverna pentru tot restul vieţii sale.

David Lesperance, un avocat stabilit în Europa care a lucrat cu familii bogate din Hong Kong şi China, spune că prelungirea guvernării lui Xi dincolo de două mandate reprezintă un punct de cotitură pentru elita de afaceri din China, care a prosperat timp de decenii, pe măsură ce economia chineză a cunoscut un boom.

“Acum că “preşedintele” este ferm pe poziţie, am primit deja trei cereri de la diverse familii de afaceri chineze cu valoare netă foarte mare de a “începe” execuţia planurilor de evacuare în caz de incendiu”, a declarat Lesperance.

În lunile premergătoare congresului, au existat speculaţii potrivit cărora Xi era supus unor presiuni în interiorul PCC, care numără 97 de milioane de membri, pentru a se retrage de la politicile controversate, inclusiv controalele sale de tip “zero-Covid”, sprijinul pentru Vladimir Putin şi reafirmarea controlului partidului asupra peisajului de afaceri.

Cu toate acestea, Kia Meng Loh, un partener senior cu sediul în Singapore la Dentons Rodyk, o firmă de avocatură globală care are 6.000 de angajaţi în China, a declarat că cererile pentru înfiinţarea de “birouri de familie”, entităţi private folosite pentru a gestiona averea unei familii s-au acumulat şi în oraşul-stat “de luni de zile”.

“Clienţii cu care lucrez au văzut al treilea mandat al lui Xi ca pe o concluzie inevitabilă mult mai devreme decât săptămâna aceasta”, a spus Loh.

El a adăugat că Hong Kong, care a fost mult timp o destinaţie preferată de familiile chineze bogate şi de elită, a devenit mai puţin atractiv pe măsură ce Beijingul a sporit controlul asupra teritoriului.

Numărul birourilor de familie din Singapore a crescut de cinci ori între 2017 şi 2019 şi aproape s-a dublat, de la 400 la sfârşitul anului 2020 la 700 un an mai târziu, potrivit Citi Private Bank.

Ryan Lin, director al Bayfront Law din Singapore, a declarat că a fost abordat de cinci familii în timpul congresului partidului din China de săptămâna trecută pentru a înfiinţa un birou de familie în Singapore, dintre care trei sunt în curs de desfăşurare.

Lin, care a înfiinţat în jur de 30 de birouri de familie în Singapore în ultimul an, a declarat că majoritatea chinezilor speră să se mute acolo.

Lesperance a declarat că mulţi dintre clienţii săi au petrecut ani de zile pregătindu-şi ieşirea din China. Au mutat în mod legal capitalul în jurisdicţii offshore sigure, găsirea unei reşedinţe alternative şi noi cetăţenii în afara Chinei pentru familiile lor.

Potrivit acestuia, bogaţii Chinei nu sunt îngrijoraţi doar de zvonurile privind un impozit oficial pe avere care ar înlocui donaţiile informale de “prosperitate comună”. De asemenea, aceştia sunt din ce în ce mai îngrijoraţi pentru siguranţa lor personală, chiar şi după ce au plecat.

Aceste temeri s-au adâncit în urma unei serii de dispariţii temporare sau pe termen mai lung a unor persoane de profil înalt de la vedere în ultimii ani, printre care fondatorul Alibaba, Jack Ma, starul tenisului Peng Shuai, finanţatorul Xiao Jianhua şi magnatul imobiliar Whitney Duan.

“Motto-ul familiei a fost întotdeauna: “Păstraţi în port o ambarcaţiune rapidă cu lingouri de aur şi un al doilea set de documente”. Echivalentul modern ar fi un avion privat, câteva paşapoarte şi conturi bancare străine”, spune Lesperance. “Aceasta este lumea în care ne aflăm, este o situaţie dificilă”.

Alţii, însă, nu sunt la fel de bine pregătiţi.

Fondatorul unei platforme imobiliare din SUA pentru chinezii bogaţi a declarat că se luptă să facă faţă valului de solicitări, deoarece majoritatea clienţilor se grăbesc să părăsească ţara şi nu au planificat cu atenţie.

Între timp, firmele de imigrare din Shanghai şi Beijing au raportat o creştere a numărului de cereri pentru cărţile verzi americane pentru persoanele cu “abilităţi extraordinare”, deoarece timpul de aşteptare este mai mic decât pentru cărţile verzi bazate pe investiţii, folosite adesea de persoanele foarte bogate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici