Acordul privind un al doilea program de susţinere a Greciei este blocat de refuzul BCE de a accepta restructurarea obligaţiunilor suverane elene folosite drept garanţii în operaţiunile de împrumut, în eventualitatea unui default (incapacitate de plată) sau a unui default restricţionat.
Un astfel de scenariu ar duce la tăierea finanţării pentru sectorul financiar elen, riscând o reacţie în lanţ de destabilizare a băncilor din zona euro.
Poziţia BCE limitează serios opţiunile de implicare a deţinătorilor privaţi de obligaţiuni ale Greciei în noul plan de salvare, condiţie cerută de Germania.
Fitch a oferit miercuri o posibilă soluţie, afirmând că în cadrul unei iniţiative de tipul celei de la Viena pentru Grecia ar retrograda ratingul de emitent al Greciei (issuer default rating) la „default restricţionat”, dar ar menţine ratingul obligaţiunilor guvernamentale la nivelul „CCC”.
Iniţiativa de la Viena a reprezentat o componentă cheie a acordurilor de împrumut dintre Fondul Monetar Internaţional şi Ungaria, România, Letonia şi Serbia. Potrivit planului, marile grupuri bancare active în regiune s-au angajat public să-şi susţină subsidiarele din statele respective prin rostogolirea finanţărilor şi asigurarea de capital suplimentar în caz de necesitate.
Ratingul „CCC” nu este în categoria recomandată pentru investiţii, dar nu împiedică BCE să accepte astfel de obligaţiuni drept garanţii.
Menţinerea cel puţin a unui calificativ al Greciei la nivelul „CCC” ar permite BCE să accepte în continuare obligaţiunile drept garanţii.
„Dacă una dintre agenţiile de rating continuă să evalueze obligaţiunile elene ca eligibile pentru garanţii, chiar dacă va avea loc o rostogolire voluntară a unora dintre datorii, acest fapt va contribui mult la rezolvarea problemei”, a declarat Holger Schmieding, analist la Berenberg Bank.
Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat săptămâna trecută că banca este împotriva restructurării datoriilor Greciei, care ar putea contribui la declanşarea unei crize de tip Lehman Brothers în zona euro, cu impact asupra randamentelor obligaţiunilor unor ţări precum Spania.